Atentie atunci cand vreti sa cumparati carne de miel pentru Paste. Chiar daca mai sunt doua saptamnai pana la sarbatoare pascala, crescatorii de miei au inceput deja sa isi vanda animalele. De aceea, inspectorii de la DSV si politistii locali au inceput controlul prin magazine si piete, pentru a evita sa vand altfel de carne decat de miel.
Duminica, 21 aprilie, un barbat din Ruginoasa a fost depistat comercializand carne de miel pe o taraba din piata agroalimentara din zona Deal a Municipiului Pascani. Pentru ca nu avea autorizatie sanitar– veterinara, Costica Grumazesc in varsta de 44 de ani a fost amendat cu 200 de lei si marfa confiscata.
Nici pascanenii nu prea au mare incredere in cei care comercializeaza carne de miel la tarabe, in piete. Si pentru ca totusi vor sa manace o friptura de miel, de Paste, acestia apeleaza la neamuri sau cunostinte. Si-au facut programari la crescatorii de ovine cu mult timp in urma.
Si inspectorii DSV recomanda cumparatorilor sa apeleze doar la serviciile magazinelor autorizate, care sunt supravegheate din punct de vedere sanitar-veterinar. De asemenea, pentru o mai mare siguranta, mieii achizitionati trebuie sa aiba picioarele si capul. Astfel se risca, la fel ca si in anii precedenti, sa se cumpere caini in loc de miei.
Cum facem diferenta? Carnea de miel (ied) obţinută prin sacrificarea la cererea consumatorilor, în locuri special amenajate temporar, are aplicată o ştampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, cu următoarele înscrisuri: „ROMÂNIA”, iar în centru indicativul judeţului, urmat fără întrerupere de numărul de autorizare al unităţii şi numărul de identificare al medicului veterinar oficial care asigură supravegherea veterinară a unităţii.
„Din punctul de vedere al particularităţilor specifice speciei, precizăm că ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burelet gingival, dentiţia incisivă lipsind, iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. În acest sens este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru”, arată ANSVSA. ziarulorizont.info