Ca parte din noul Plan Național de Cancer, aflat în dezbatere în ultimii ani și în fază de implementare din 2023, pacienții români care nu sunt asigurați în sistemul național vor avea acces la același pachet de servicii precum persoanele asigurate atunci când vine vorba de prevenirea, diagnosticul și tratarea cancerului. Asta înseamnă că vor beneficia, fără costuri suplimentare, de analize medicale, vor putea accesa programele de screening care au fost și vor fi lansate în țară, cât și investigațiile imagistice necesare pentru confirmarea diagnosticului. Mai mult, aceștia vor putea urma apoi tratamentul cel mai bun pentru a putea învinge boala sau pentru a-și prelungi pe cât posibil viața.
Măsura intră în vigoare de săptămâna viitoare, de pe 1 iulie 2024, și a fost anunțată în din luna aprilie de către președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Aceasta a fost aprobată printr-o hotărâre de Guvern, citată de 360medical.ro, care include și o altă serie de gratuități pentru persoanele neasigurate: testare pentru hepatita B, C și virusul HIV în cazul gravidelor.
„Persoanele care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale suportă integral costurile pentru tratamentul prescris de medicii de specialitate și pentru serviciile medicale și dispozitivele medicale recomandate de medicii de specialitate, cu excepția investigațiilor paraclinice acordate în ambulatoriu pentru confirmarea afecțiunii oncologice și pentru testarea pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi la gravidă, virusul HIV, precum și a serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare de zi pentru confirmarea afecțiunii oncologice, pentru care medicii de specialitate eliberează bilete de trimitere”, se arată în hotărârea citată de 360medical.ro.
În nota de fundamentare a deciziei Guvernului se menționează tipul de asistență medicală pe care o pot accesa, în privința patologiei de cancer, persoanele neasigurate: depistarea precoce a afecțiunilor oncologice, confirmarea diagnosticului pentru persoanele cu suspiciune, asistență medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice, cât și asistență medicală spitalicească.
Primul pas la IRO: programarea online pentru evitarea cozilor
La Iași, la Institutul Regional de Oncologie, au început deja implementarea primilor pași din Planul Național de Cancer. Dar până la organizarea propriu-zisă a centrului regional presupus de acest plan, cei de la IRO oferă o soluție tocmai ca persoanele care vin, de la 1 iulie inclusiv cele neasigurate, să nu mai aștepte cu orele pe holurile instituției.
Începând cu ianuarie 2024, Institutul Regional de Oncologie a implementat un sistem prin care atât medicii, cât și pacienții pot să își facă o programare pentru consult de specialitate de pe site-ul instituției – www.iroiasi.ro. Pacienții se pot programa în ce zi și la ce medic doresc, atâta timp cât există disponibilitate în ziua respectivă, în timp ce medicii care tratează persoane suspecte de cancer le pot face ei direct programare, trimițând și toate documentele medicale aferente online, fie că e vorba de analize de sânge, imagistică sau biopsii.