-0.7 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

De la 1 iulie se va pune accent pe prevenție, asistență medicală ambulatorie și internări de zi

Începând cu 1 iulie va intra în vigoare noul contract-cadru care va pune accent tot mai mult pe prevenție și pe acordarea de asistență medicală în ambulatoriile de specialitate și prin intermediul spitalizărilor de zi.

În acest context, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultații de prevenție. De această facilitate, până acum, beneficiau doar persoanele care împliniseră 40 de ani. În acest scop, medicii de familie vor putea recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care vor putea beneficia gratuit asigurații.

Și, pentru că vorbim de medicina primară, în cadrul acestei specialități au apărut modificări privind schimbarea ponderii plății per capita și pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%. Acest lucru înseamnă că medicii de familie vor fi plătiți, cu precădere, pentru serviciile medicale oferite și mai puțin pentru numărul de asigurați de pe listă.

Practic, prin această modificare, este reglementată pentru prima dată plata în funcție de performanță, medicina de familie fiind primul segment de asistență medicală pentru care se alocă o sumă din bugetul Fondului Națiional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) în acest scop.

”În acest fel, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenție de care vor beneficia mai mulți asigurați, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent. Pe de altă parte, se reglementează posibilitatea decontării peste valoarea contractată de laboratoare cu casele de asigurări de sănătate atât a analizelor recomandate de medicii de familie, ca urmare a consultațiilor preventive acordate persoanelor asigurate, cât și a celor pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii. Cu alte cuvinte, persoanele asigurate trebuie să știe că pot face, orcând doresc, o dată pe an, analize medicale gratuite, în cadrul programului de prevenție, care nu depind de plafonul lunar al laboratolarelor. Trebuie doar să solicite o trimitere de la medicul de familie”, a explicat Dr. Ec. Radu Țibichi, Directorul general al Casei de Asigurări de Sănatate (CAS) Iași.

La rândul lor, laboratoarele vor putea transmite medicului curant, prin poșta electronică, rezultatul analizelor şi investigaţiilor paraclinice.

De asemenea, în ideea ca toți asigurații să aibă acces la asistență medicală, se introduc noi măsuri în scopul reducerii disparităților dintre mediul rural și cel urban în privința accesului la servicii medicale, prin crearea de stimulente în scopul atragerii medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite/neacoperite cu asistenţă medicală primară. Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% față de veniturile pe care ar putea să le obțină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există nici un alt medic de familie/punct de lucru.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări