La Iaşi, doza 4 a vaccinului anti-COVID cu serul de la Pfizer BioNTech se poate face numai la medicii de familie, cu programare. Atenţie: nu e obligatoriu să mergi la medicul tău de familie, ci la oricare, indiferent dacă eşti asigurat sau nu. Specialiştii consultaţi de „Ziarul de Iaşi” spun că doza a patra este indicată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă se recomandă inclusiv persoanelor tinere şi sănătoase. „Va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare”, spune prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. În toamnă este aşteptat un nou val, mai spune epidemiologul ieşean.
Începând de săptămâna viitoare, chiar de luni, ieşenii pot face a patra doză de vaccin anti-COVID-19 cu serul de la Pfizer BioNTech în locurile care au rămas disponibile. Vaccinarea se va face la cerere, în cabinetele medicilor de familie, la minimum patru luni după efectuarea celei de-a treia doze, iar persoanele care solicită acest lucru trebuie să aibă peste 18 ani. După ce au fost închise toate centrele de vaccinare din Iaşi, activitatea a fost preluată integral de medicii de familie. Astfel, înainte de a ajunge la medic pentru a ne vaccina, este indicat să facem o programare la unul dintre cei peste 170 de medici din Iaşi care au contracte încheiate pentru administrarea vaccinurilor anti-COVID (LISTA – AICI). Medicii de familie vor putea vaccina atât pacienţii de pe listele proprii, cât şi persoane care nu au medic de familie sau care se află pe lista unui medic care nu are încheiat un contract pentru vaccinarea anti-COVID. Doza a patra este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, însă specialiştii susţin că inclusiv persoanele tinere şi sănătoase o pot face – va amplifica protecţia obţinută prin administrarea dozelor anterioare.
„Vaccinul a dovedit că este foarte sigur”
Prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că doza patru este recomandată cu precădere persoanelor de peste 60 de ani, care au diferite comorbidităţi şi sunt mai expuse în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Însă miza majoră a campaniei este, conform profesorului ieşean, continuarea vaccinării populaţiei cu doza a III-a, fiindcă în România un procent semnificativ dintre cei care au ales să se vaccineze s-au oprit după primele două doze, fără a face şi boosterul. De fapt, în toată ţara, aproape 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu schema completă şi au făcut şi doza booster, în timp ce doar 8,1 milioane de români sunt vaccinaţi cu primele două doze sau cu cea unică de la Johnson&Johnson.
„Doza a patra este valabilă doar pentru cei care şi-au făcut programul integral, în special pentru cei din grupele de risc şi pentru vârstnici. Dar îndemnul pentru populaţie trebuie să fie să îşi facă doza a III-a, pentru că procentul de persoane care a ajuns până la doza booster este foarte mic. Iar despre profilul de siguranţă nici nu mai avem ce discuta: s-au administrat miliarde de doze în întreaga lume, nu ne mai punem problema, vaccinul a dovedit că este foarte sigur”, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi.