20 februarie-Ziua Dezrobirii Romilor a fost stabilită prin Legea 28 din 11 martie 2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România.
S-a ales această dată deoarece la 20 februarie 1856 a fost promulgată de domnitorul Barbu Ştirbei „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc” – legea prin care ţiganii au devenit oameni liberi, cu drepturi şi îndatoriri egale cu ale celorlalţi cetăţeni din România.
Cu aceste informaţii am început dezbaterea din Grădiniţa Cozmeşti, luni 21 februarie 2021. Tinerii au venit curioşi să afle despre trecut şi despre ziua aceasta oarecum inedită. După prezentarea faptelor istorice de către prof. Constantin Casariu şi după vizionarea unui film despre dezrobire, a fost rândul celor prezenţi în sală să vorbească.
“Eu nu ştiam că noi am fost robi la boieri” spune Diana, o fetiţă romă ce pare uluită de toate atrocităţile pe care strămoşii ei le-au suferit.”
“Erau trataţi exact ca nişte animale doar pentru că aveau culoarea pielii diferită” concluzionează şi un alt elev.
Reacţia copiilor este de înţeles, mai ales pentru reprezentantul Asociaţiei Gipsy Eye, Ionuţ Stan.
“Mi-am dat seama că tot ce am prezentat astăzi este o noutate pentru copiii din Cozmeşti, atât romi, romani sau lipoveni. Pentru ei a fi rob, sclav, înseamnă a argăţi dar nu îşi puteau imagina ca acum 200 de ani robii erau vânduţi şi căutaţi la dinţi precum caii în zilele noastre. Mulţi romi din Cozmeşti provin din familii de curteni, adică romi care lucrau pe moşia boierului. Au fost şi boieri buni care aveau milă de sclavii lor iar cel mai bun exemplu este poetul-boier Vasile Alecsandri care a fost printre primii care şi-a “iertat” robii.
Unul dintre ei este Vasile Porojan, prietenul de joacă al poetului din copilărie a cărui istorie o aflăm în povestea cu acelaşi nume. Din păcate, în spaţiul şcolar nu se pomeneşte încă nimic despre robia romilor iar “Vasile Porojan” , singura opera care făcea legătura cu robia a fost scos din programa şcolară.
În cadrul proiectului ACTIV, evenimente dedicate cunoaşterii interculturale şi luptei împotriva discriminării în general şi a romilor în special vor continua şi pe 8 aprilie când este marcată „Ziua internaţională a romilor” şi pe 16 iunie „Ziua Limbii Romani” instituită în 2019.