Anunț important pentru cetățenii care au terenuri în zona barajul de la Lunca Pașcani. A fost publicată pe site-ul Primăriei municipiului decizia de expropriere, care cuprinde aproape 4000 de suprafețe de terenuri de pe raza unităților administrativ-teritoriale Dolhasca din județul Suceava, Lespezi, Vânători, Valea Seacă și Pașcani.
Documentul conține atat numele proprietarilor si datele de identificare ale parcelelor cât și sumele acordate pentru despăgubiri.
Cele mai numeroase terenuri sunt pe raza orașului Dolhasca și a comunei Lespezi.
La finalul tabelului sunt informațiile cu privire la despăgubirile de pe raza municipiului Pașcani, de la poziția 3.846 și până la final. Sunt circa 100 de terenuri, dintre care în jur la 20 de suprafețe la dispoziția comisiei locale de fond funciar, 11 ce aparțin societății Hidroelectrica, cinci cu proprietar neidentificat iar restul, cetățenilor.
Cea mai mare suprafața trecută pe tabel din zona municipiului, ce are peste 30.000 mp, este la dispoziția comisiei locale și se vor acorda despăgubiri de aproape 100.000 de lei.
Decizia a fost luată de Hidroelectrica pe 30 decembrie 2024 și este obligatoriu a fi afișată la sediul tuturor primăriilor implicate în acest proces de expropriere.
Suma totală estimată a despăgubirilor este de 29.171 mii lei (29.170.483,94 lei) pentru un număr de 3946 imobile.
Obiectivul de investiție „Amenajarea Hidroenergetică Pașcani pe râul Siret” este situat la circa 2,5 km amonte de orașul Pașcani, pe raza unităților administrativ-teritoriale Dolhasca din județul Suceava, Lespezi, Vânători, Valea Seacă și Pașcani din judeţul Iași.
De precizat este faptul că lucrările de amenajare a barajului si a hidrocentralei de la Lunca Pașcani ar urma sa fie finalizate pana la sfârșitul anului 2026. Este o noua estimare, făcută de acesta data chiar de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Investiția începută in anul 1985, a fost abandonată in 1989, apoi au fost reluate lucrările pentru perioade scurte de timp. In momentul de fata lucrările sunt continuate de Hidroelectrica. Lacul de acumulare are un grad de realizare de 80 % si urmează sa aibă o capacitate de 68 de milioane de mc de apa iar hidrocentrala aflată tot in acelasi stadiu de realizare, ar urma sa aibă o putere instalată de 10 megawați.
Menționăm ca de-a lungul timpului, mai multe oficialități si politicieni au spus ca lucrările de la barajul Lunca Pașcani vor continua si ca vor fi finalizate in câțiva ani de zile, dar promisiunile nu au fost respectate. Declarațiile au fost făcute mai ales in preajma campaniilor electorale.
De exemplu, in anul 2008 un fost parlamentar din Pașcani a spus ca lucarile vor fi reluate si vor fi finalizate in maxim 3 ani de zile si ca vor fi create cca. 1000 de noi locuri de munca. Puțin mai târziu, un fost edil planifica transformarea lacului de acumulare in zona de agrement cu vaporașe si baza sportiva, iar in apropiere sa fie făcută o pista de avion.
Drept urmare unii cetățeni și-au cumpărat terenuri in zona, convinși ca au făcut o investiție.