1.2 C
Paşcani
vineri, decembrie 27, 2024

Deputaţii au respins „ordonanţa traseiştilor”

PSD a pierdut controlul majorităţii în Camera Deputaţilor * 36 de deputaţi aliaţi cu PSD au respins ordonanţa traseiştilor * însă, decizia finală aparţine senatorilor.

Ordonanţa Guvernului prin care s-a legalizat temporar traseismul politic în rândul aleşilor locali a fost respinsă ieri de către Camera Deputaţilor. Din arcul puterii, 35 de deputaţi au respins proiectul. „Au fost 195 de voturi pentru (109 voturi împotrivă, 21 abţineri, n.r.), mai erau necesare opt. Eu cred că nu-şi pierde nimeni absolut niciun mandat”, a declarat primul ministru Victor Ponta, el însuşi participând la vot în calitatea sa de deputat. Potivit informaţiilor disponibile pe site-ul Camerei Deputaţilor, PSD nu a fost sprijinit în demersul său de 36 de deputaţi care sunt, teoretic, aliaţi cu formaţiunea social-democrată. Parlamentarii provin inclusiv din PSD (Bogdan Diaconu), dar şi din restul partidelor aflate la guvernare: UDMR (13), PPDD (11), minorităţi (7) şi PC-PLR (4).

Iniţiatorul ordonanţei, vicepremierul Liviu Dragnea, a susţinut că în PSD va avea loc o discuţie cu liderii de grup, atât timp cât şi din rândul social-democraţilor au fost unele absenţe. De exemplu, de la Iaşi a lipsit deputatul Anghel Stanciu. „Habar nu am ce s-a întâmplat cu majoritatea PSD, eu am stat în prima bancă, nu mă ocup cu grupul parlamentar de la noi”, a spus Dragnea. Solicitat să comenteze situaţia în care PSD ar fi avut, teoretic, numărul de voturi necesar pentru a trece OUG 55, având în vedere că la următorul punct de pe ordinea de zi majoritatea guvernamentală a trecut proiectul de lege, Dragnea a răspuns că nu ştie cum a votat fiecare parlamentar. Un răspuns la fel de evaziv a dat vicepremierul şi în ceea ce priveşte faptul că parlamentarii UDMR nu au susţinut Ordonanţa 55. „Am înţeles că au votat cum le-a dictat propria conştiinţă. Sunt parlamentari, fiecare votează cum crede. În mod normal, noi ne aşteptam să susţină un act al Guvernului. Am văzut şi noi azi că s-au abţinut sau au votat împotrivă”, a spus Dragnea.

Senatul are decizia finală

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului provoacă efecte în continuare, atât timp cât forul decizional pe această lege este Senatul. În cazul în care senatorii vor respinge proiectul, juriştii apreciază că toţi cei care au semnat deja adeziuni la alte partide îşi vor pierde mandatele. O situaţie similară ar putea interveni inclusiv în cazul în care ordonanţa va trece de Senat, dar Curtea Constituţională o va declara neconstituţională. Cel puţin aşa afirmă liderii politici ai opoziţiei. Potrivit şefilor ACL, odată ce va expira termenul de 45 de zile în care aleşii locali pot migra la alt partid, va intra în vigoare din nou legea care interzice traseismul politic. „Logic, derogarea încetează, Legea 393 este din nou în vigoare integral şi toţi aleşii locali din România sunt iarăşi supuşi prevederilor de a nu-şi fi pierdut calitatea de membri ai partidului pe listele căruia au fost aleşi. Care partid e tot acela de la început, cu care au mers în alegerile din 2012, deoarece asta e o stare de fapt care nu se poate schimba retroactiv, nici măcar prin lege. Nu există doar o imensă incertitudine în privinţa statutului pe care îl vor avea cei care aleg acum să migreze politic, ci argumente că aceştia îşi vor pierde mandatul obţinut în alegerile din 2012”, a comentat liderul PNL Iaşi, Cristian Adomniţei.

Decizia finală în cazul „ordonanţei traseiştilor” dată de Guvern o vor avea senatorii. Dacă Senatul va respinge actul normativ, aleşii locali care au migrat la alt partid îşi vor pierde mandatul. Liderii opoziţiei afirmă că inclusiv dacă nu va fi respinsă, aleşii tot îşi vor pierde statutul sugerând, astfel, că ACL va ataca în instanţele din România fiecare mandat al aleşilor care au migrat.

Recomandări