Miercuri 29 septembrie, deputatul de Iași, Sorin NĂCUȚĂ în calitate de semnatar al inițiativei legislative ,,Internet pentru toată România”, a participat alături de colegii deputați, George-Cristian Tuță și Ioan-Sabin Sărmaș, la o dezbatere cu reprezentanți ai operatorilor rețelelor de comunicații electronice și ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
O parte importantă din activitățile curente s-au mutat și continuă să se mute în mediul online. Pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să accentueze acest trend care se manifestă deja de mai multă vreme. În acest context, serviciile de internet în bandă largă au devenit o parte esențială pentru participarea la viața modernă și premisa pentru dezvoltarea economică ulterioară. Până la implementarea extinsă a tehnologiei 5G, conexiunea la punct fix rămâne, în cele mai multe dintre situații, soluția adecvată pentru furnizarea de mare capacitate, adică de viteze ridicate de transfer a datelor care să permită activități precum școala online, telemedicina etc.
Cel mai recent raport pentru România referitor la rețelele de comunicații electronice, raport întocmit de Comisia Europeană, relevă existența unui decalaj digital între zonele urbane și cele rurale din România în ceea ce privește acoperirea rețelelor de foarte mare capacitate la punct fix. Doar 39% din zonele rurale din România sunt acoperite de aceste rețele. În România o parte semnificativă a populației locuiește, muncește, beneficiază de servicii publice în mediul rural. Prin urmare, pentru România este poate mai important decât pentru multe alte state membre ale Uniunii Europene ca un procent cât mai ridicat din zonele rurale să fie conectate la rețelele de comunicație de foarte mare capacitate, dacă ne dorim să oferim tuturor locuitorilor șanse egale de a participa la economia digitală și la educație.
De multe ori, extinderea acestor rețele de comunicații este descurajată de birocrația excesivă în administrația publică și de taxele foarte mari impuse operatorilor, pentru accesul pe drumurile naționale sau pe stâlpii de distribuție.
Acest act normativ va crea posibilitatea ca administrațiile locale și județene să poată investi în infrastructura de comunicații, va crea cadru legal pentru ca cetățenii să poată beneficia de accesul la aceasta, într-un mod cât mai facil și va institui un set de proceduri pentru a asigura armonizarea cadrului de reglementare.
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va publica periodic lista localităților în care nu există disponibilitate la acest serviciu. De asemenea, ANCOM va comunica autorităților administrației publice locale localitățile din aria lor de competență teritorială care se regăsesc în lista precizată. După ce au fost informate de către ANCOM, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să adopte un plan de măsuri concrete pentru facilitarea extinderii rețelelor publice de comunicații electronice în localitate.
Propunerea legislativă mai prevede o obligație pentru toate instituțiile și autoritățile publice, indiferent de modalitatea de finanțare, ca în termen de trei ani, să conecteze la internet, la viteze de transfer a datelor și alte condiții de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le dețin în proprietate, ori le au în administrare și care au ca destinație principală furnizarea de servicii publice.
Instituțiile și autoritățile publice vor avea acces, pentru realizarea acestor proiecte, la surse de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și fonduri puse la dispoziție de ANCOM.
Biroul Parlamentar
Sorin Năcuță