
Am discutat cu ministrul Transporturilor despre stadiul în care se află fiecare tronson al autostrăzilor importante pentru noi ieșenii. Într-un context în care s-a discutat foarte mult finanțarea A7 sau A8 și s-au aruncat pe piață jumătăți de adevăr, am solicitat lămuriri de la cel mai îndreptățit să le ofere. Astfel, am adresat câteva întrebări țintite, la care ministrul Transporturilor a răspuns clar și fără echivoc.
Concluzia este una singură: nu există niciun risc ca A7 și A8 să nu devină realitate în cel mai scurt timp posibil.
Concret, în cazul A7 lucrurile sunt extrem de clare, iar ministrul a subliniat că în acest moment ”construcția A7 nu este expusă vreunui risc care să afecteze finalizarea lucrărilor. Termenele contractuale de finalizare a lucrărilor sunt următoarele: Ploiești – Buzău Lot 2: finalizare iulie 2025, Lot 3: finalizare noiembrie 2025; Focșani – Bacău Lot 1: finalizare 2025, Lot 2: finalizare 2025, Lot 3: finalizare 2025; Bacău – Pașcani Lot 1: finalizare aprilie 2026, Lot 2: finalizare februarie 2026, Lot 3: finalizare februarie 2026”.
De asemenea, în prezent se lucrează la capetele din A8 finanțate prin PNRR, iar procentele de execuție a lucrărilor sunt de 5% pe Secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km), respectiv 12% pe Secțiunea Leghin – Târgu Neamț (29,9 km). Ministrul a subliniat că pe de o parte există discuții și chiar o decizie a Parlamentului European pentru prelungirea implementării PNRR cu 18 luni, iar în cazul în care vreun proiect nu s-ar finaliza în termen pentru PNRR, va fi identificată o altă sursă de finanțare.

Am discutat cu domnul ministru și despre celelalte secțiuni din A8, nu doar despre capetele finanțate prin PNRR și l-am întrebat dacă există riscul ca pentru tronsoanele de pe raza județului Iași să nu fie semnate contractele pentru execuția lucrărilor. Răspunsul a fost unul foarte clar: ”Celelalte secțiuni ale A8 sunt derulate de către CNIR. Nu există acest risc, toate contractele A8 sunt finanțabile din fonduri europene și prin urmare au finanțare asigurată”.
Monitorizarea acestor proiecte este deosebit de importantă și vom continua să o facem. La fel de importantă este și comunicarea pe aceste proiecte, care trebuie să fie clară, onestă, dar și în deplină cunoștință a situației!
Cred că este foarte important că la conducerea Ministerului Transporturilor este colegul nostru social-democrat, Ciprian Șerban, un moldovean alături de care voi lupta pentru ca proiectele Moldovei să nu aibă de suferit! Din punct de vedere al investițiilor în infrastructura rutieră, zona Moldovei a avut mult de suferit și nu putem accepta ca progresele înregistrate în ultimii ani pe A7 și A8 să fie încetinite acum. De altfel, aceste două autostrăzi esențiale pentru dezvoltarea Iașului și a Moldovei au fost prinse ca priorități în programul de Guvernare abia aprobat.
Îi mulțumesc domnului ministru pentru răspunsurile clare, oferite cu maximă celeritate și îl asigur că are în mine și colegii social-democrați ieșeni adevărați parteneri pentru toate proiectele Moldovei! (P)
Bogdan Cojocaru – deputat PSD, presedinte PSD Iasi