luni, martie 31, 2025
8.6 C
Paşcani
Login

Deputatul Sorin Năcuță: Educația și grija pentru mediu, o componentă importantă a strategiei de dezvoltare durabilă!


În calitate de președinte al asociației APCUP, dar și de parlamentar de Iași, am fost invitat la dezbaterile din cadrul Proiectului ERASMUS+ ,,GIS for GIST of EUROPE”, implementat de Colegiul Tehnic CF ”Unirea” Pașcani în colaborare cu parteneri din alte patru state și entități din România.
În cadrul panelului cu tema ,,Schimbările climatice între acțiune și renunțare” am discutat despre rolul geoinformaticii și al deciziilor politice în combaterea schimbărilor climatice.
Sigur ca deciziile politice au un impact direct asupra acțiunilor climatice. Săptămâna aceasta, populația globului a depășit oficial 8,1 miliarde de locuitori și se preconizează că până în 2050, 30% vor locui în mediul urban. Planeta are o anumită capacitate de neutralizare a emisiilor gazelor cu efect de seră și putere fantastică de epurare, dar sunt evidente acțiunile noastre asupra mediului și contribuim substanțial la schimbările climatice. Este obligatoriu să găsim și să aplicăm soluții globale și locale pentru dezvoltare sustenabilă.
În același timp, este esențial să se mențină un echilibru între dezvoltarea economică și protecția mediului, asigurându-se astfel o tranziție sustenabilă către o economie cu emisii reduse.
În ultimii ani, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și în România, au fost adoptate unele măsuri care vizează ajustarea reglementărilor privind emisiile, unele dintre acestea implicând relaxări în anumite sectoare. Dar aceste relaxări vin și în contextul unei crize energetice și ca urmare a faptului că unele țări, care nu au adoptat aceste reglementări, sunt avantajate în ceea ce privește costul de producție și se crează o concurență neloială.
Unele domenii, cum ar fi cel agricol sau energetic, au fost puternic afectate de aceste reglementări. Și România a fost afectată de adoptarea reglementărilor privind reducerea emisiilor de carbon, reglementări care au dus la închiderea unor exploatări de cărbune și închiderea unor centrale termo-electrece, dar a beneficiat de măsuri compensatorii și fonduri pentru dezvoltarea capacităților de producție de energie regenerabilă.
Chiar dacă studiile și cercetările privind schimbările climatice nu sunt foarte relevante la o scară mică de timp, în raport cu istoria omenirii și a planetei, educarea și pregătirea tinerilor în acest domeniu este esențială. Avem cu toții o obligație de protejare a planetei și de asigurare a unui mediu curat și sănătos, pentru generațiile viitoare.
Îi mulțumesc dnei director Daniela Orasanu, pentru invitație, felicit tot colectivul implicat și pe toți participanții în acest proiect! (P)

 

Sorin Năcuță – deputat PNL Iași

Recomandări