Comunicat de presă: Am participat săptămâna aceasta, în cadrul Comisiei Comune pentru Integrarea Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, la întâlnirea cu reprezentanții Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale din Republica Moldova: director, Nicolai Ceban , director tehnic, Ion Sîrbu și manager de proiecte, Nina Cornovan .
Întâlnirea a fost organizată cu sprijinul președintelui comisiei, deputat Daniel Gheorghe și a d-lui Cătălin Șerban, în colaborare cu Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor din Republica Moldova (IDEP Moldova), reprezentat de dl. Calestru Iurie, director de programe, în cadrul unui Memorandum de Colaborare privind:
– crearea parteneriatelor cu insituții cu profil similar din România;
– stabilirii unui cadru de cooperare în vederea atragerii finanțărilor nerambursabile;
– sprijinul pentu realizarea unor obiective punctuale de modernizare al Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale din Republica Moldova (CSPLN).
– elaborarea Strategiei de Dezvoltare a CSPLN din Republica Moldova, împreună cu autoritățile din România, programe comune de antrenament și competiții pentru sportivii din cele două state.
IDEP Moldova are o activitate intensă, de pregătire a managerilor de proiecte din cadrul administrațiilor publice locale și regionale, instituțiilor de învățământ și medicale, instituțiilor de stat sectoriale și stabilirea relațiilor interinstituționale pentru atragerea fondurilor europene, în special cu omologii din România. Unul din proiectele comune, importante, inițiat de IDEP Moldova, Consiliul Județean Iași și Ministerul Transporturilor din Republica Moldova este Modernizarea căii ferate Chișnău-Iași-Brașov, pentru creșterea mobilității cetățenilor și a mărfurilor, între cele două state.
Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale din Republica Moldova, înființat în 2007, fondată în urma fuziunii a șase instituții cu caracter didactic, instituție publică, non-profit, se ocupă de pregătirea a peste 200 sportivi de performanță la 15 discipline sportive: atletism, box, caiac-canoe, natație, haltere, lupta liberă, lupta greco-romană, judo, taekwondo WT, tir, tir cu arcul, biatlon, powerlifting (dizabilități), tenis de cîmp (dizabilități), paralympic judo, pentru realizarea obiectivelor de performanță sportivă în Republica Moldova
Pentru o pregătire eficientă a sportivilor și pentru a obține performanțe la nivel național și internațional, există necesități obligatorii, de baze funcționale, dotări cu echipamente și utilaje sportive, echipamente medicale pentru recuperare, schimb de experiență, programe de pregătire comună sau chiar campionate comune cu sportivii din România.
Având în vedere rezultatele remarcabile ale tinerilor români, la campionatele internaționale de înot, în rândul tinerilor din republica Moldova și cu siguranță și în România s-a creat o emulație în ceea ce privește acest sport, dar din păcate, singurul bazin olimpic din Republica Moldova, aflat în inventarul Centrului de Pregătire, este nefuncțional și a fost preluat într-o stare avansată de degradare, depășind cu mult posibilitățile proprii de reabilitare.
În lipsa unui asemenea bazin, sportivii centrului, care au obținut rezultate remarcabile la Jocurile Olimpice Tokyo 2021, sunt nevoiți să se antreneze în orașul Tiraspol (Transnistria), în situația în care România are trei bazine olimpice funcționale, iar pe baza unor protocoale, aici se pregătesc sportivi din alte țări, mai puțin sportivii din Republica Moldova. În acest sens, Ministerul Educației din Republic Moldova, în subordinea căruia se află Centrul de Pregătire și IDEP, solicită sprijinul instituțiilor românești pentru reabilitarea acestui unic bazin olimpic, în care s-ar putea pregăti sportivi din ambele state și în baza unui protocol de colaborare, accesul la bazinele olimpice din România, pentru programele de pregătire a sportivilor moldoveni.
Toate aceste aspecte au fost discutate la întâlnirea de joi,15 septembrie, în Parlament și la sediul Ministerului Tineretului și Sportului, cu dl. Secretar de Stat, Thomas Răzvan Moldovan , căruia îi mulțumesc personal pentru amabilitatea și profesionalismul de carea a dat dovadă, pe toate subiectele dezbătute.
Misiunea delegației din Republica Moldova s-a încheiat cu vizita și discuțiile la Complexul Sportiv de Natație Otopeni, complex ce se întinde pe o suprafață de 7000 de metri pătrați și deține 2 bazine olimpice și alte 4 bazine de antrenament, inițiere și recuperare, vestiare, săli de forță, sală de antrenament, saune, cabinet medical, sală de conferințe, săli metodice și restaurant.
Personal voi acorda toată susținerea pentru demersurile făcute de reprezentanții instituțiilor din Republica Moldova și sper ca România să facă toate eforturile pentru implementarea tuturor proiectelor transfrontaliere și cu fonduri nerambursabile, pentru îndeplinirea condițiilor de preaderare și integrare a Republicii Moldova.
Sorin Nacută – deputat PNL