-0.6 C
Paşcani
duminică, ianuarie 12, 2025

Deputatul Sorin Nacuta: Interes foarte mare pentru Programul ,,Anghel Saligny”

3.147 de administrații locale, reprezentând 97,5% dintre comunele, orașele, municipiile și județele din România, au depus cereri de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Mai exact, au fost depuse 7.545 proiecte de apă și canalizare și infrastructură rutieră locală, cu un total de peste 137 miliarde lei. Programul are acum alocate 50 miliarde lei până în 2028. În curând se va putea cere finanțare și pentru înființarea rețelelor de gaze naturale.
Acest interes uriaș demonstrează necesitatea Programului „Anghel Saligny”. Arată și nevoia acută de finanțare a infrastructurii esențiale: apă, asfalt, gaze, proiecte locale ce nu mai pot fi finanțate din fonduri europene.
Interesul administrației locale arată și cât de rupte de realitate au fost acuzațiile privind orchestrarea unui „mare jaf național” aduse acestui program de către USR.
De altfel, toți primarii USR au depus cereri de finanțare prin Programul „Anghel Saligny”.
Chiar la apogeul crizei, primarul USR din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, a admis că „sună bine programul ,,Anghel Saligny” şi nu este o idee rea.

Vor fi finanțate obiective de investiții care nu sunt incluse la finanțare în programele derulate din fonduri externe nerambursabile în perioada de programare 2021-2027 sau prin alte programe naționale sau comunitare.
Astfel, fiecare UAT are prealocată finanțare minimă pentru cel puțin un proiect eligibil:
– comunele au alocate 4 milioane lei;
– orașele, 7 milioane lei;
– municipiile, altele decât reședințele de județ, 10 milioane lei;
– municipiile reședințe de județ, 43 milioane lei;
– sectoarele municipiului București – 35 milioane lei;
– consilii județene, 140 milioane lei;
Pentru creșterea transparenței și facilitarea derulării programului, Ministerul Dezvoltării va pune la dispoziție o platformă digitală – investitii.mdlpa.ro

Primăria Municipiului Iaşi a depus trei proiecte pentru a fi finanţate de Guvern. Este vorba de modernizarea unui pachet de 20 de străzi, de un sistem de colectare a apelor uzate la Spitalul Clinic de Recuperare şi de reparaţii la pasajul Socola, toate acestea valorând aproape 23 milioane de euro.
Printre acestea se numără:
– reabilitarea străzii Teodor Văscăuțeanu (319 metri) – 1,3 milioane de lei, Victor Babeș (242 de metri) – 1 milion de lei, Titu Maiorescu (223 de metri) – 2,2 milioane de lei, Doctor Nicolae Vicol (706 metri) – 3,3 milioane de lei,
– George Coșbuc (771 de metri) – 3,6 milioane de lei, Șoseaua Munteni (477 de metri) – 3,6 milioane de lei, dar și Simion Bărnuțiu (1.488 de metri) – 5,5 milioane de lei, Aurel Vlaicu (2.900 de metri) – 16 milioane de lei, Șoseaua Bucium (3.500 de metri) – 28,7 milioane de lei.

Primăria Municipiului Pașcani a depus trei solicitări de finanțare distincte, pentru asfaltarea a trei loturi de străzi, în principal pentru străzile unde urmează să se extindă și rețelele de apă și canalizare:
– Lotul 1: Șoseaua Națională, Plăieșului, Victoriei, Brațeș, Amurgului și Mușatinilor, în valorea de aproximativ 10 milioane de lei;
– Lotul 2: Aleea 22 Decembrie, Stănelor, 16 Februarie, Nicolae Bălcescu și Petru Rareș, în lucrări estimate la 7,8 milioane lei;
– Lotul 3: Matei Basarab, Salcâmului, Nuculeț, Trandafirilor și Frunzelor, valoarea estimată de 4,6 milioane lei.
Valoarea totală a fondurilor vizate de UAT Pașcani prin programul “Anghel Saligny” depășește 22 milioane de lei.

Primăria orașului Podu Iloaiei a depus un proiect pentru modernizarea drumurilor sătești în satul Scobâlțeni, parte a urbei ieșene. Lungimea drumului este de 3.814 metri, valoarea solicitată de la bugetul de stat pentru finanțarea obiectivului de investiții fiind de 6,5 milioane de lei. Un alt proiect este legat de modernizarea străzilor din orașul Podu Iloaiei, străzi în lungime de 11.013 metri, iar valoarea solicitată de la bugetul de stat fiind de 22,3 milioane lei.

Aproape toate comunele din Județul Iași au depus solicitări de finanțare prin Programul ,,Anghel Saligny”.

Consiliul Județean Iași a depus 14 proiecte, în valoare de 707 milioane de lei, toate vizând modernizarea unor drumuri gestionate de Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP).

Recomandări