0.3 C
Paşcani
duminică, decembrie 29, 2024

Deputatul Vasile Axinte desprea abordare unitară în sistemul instituțional al achizițiilor publice

Alături de colegii parlamentari am votat zilele trecute, în plenul ședinței a Camerei Deputaților pentru adoptarea Propunerii legislative privind modificarea şi completarea Legii nr.94/1992 pentru organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi.

S-a constatat că în România, instituțiile de control în domeniu se suprapun. Chiar dacă făceau controale, rezultatele acestora erau diferite punând autoritatea publică în situații fără ieșire și generând blocaje și pagube. Nu de puține ori, ANAP și Curtea de Conturi au interpretat diferit aplicarea legislației în domeniul achizițiilor publice. Legea adoptată de Camera Deputaților introduce obligativitatea unei consultări între cele două entități. În plus, punctele de vedere astfel emise de ANAP devin obligatorii.

Noul act normativ, care urmează să primească votul Senatului în calitate de Cameră decizională, urmărește să asigure corelarea unor prevederi din Legea 94/1992 cu standardele internaționale de audit, respectarea dispozițiilor privind tehnica normativă în elaborarea reglementărilor privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, clarificarea unor dispoziții pentru a înlătura incertitudinea juridică, precum și actualizarea unor termeni.

Legea Curții de Conturi nr. 94/1992 (Plx 442/2017) a fost modificată de Camera Deputaților prin introducerea a trei alineate la articolul 29, după alineatul (3):
(4) Curtea de Conturi exercită auditul extern asupra modului de cheltuire a fondurilor de către entitățile auditate și de exercitare de către acestea a drepturilor și obligaţiilor în executarea contractelor de achiziţie publică, contractelor de concesiune de lucrări și servicii și contractelor de parteneriat public-privat.
(5) În cazul în care auditorii externi au suspiciuni în legătură cu respectarea regularităţii cu ocazia derulării procedurii de atribuire, încheierii, modificării sau încetării unui contract din categoriile enumerate la alineatul (4), precum și cu privire la anularea unei proceduri de atribuire a unor astfel de contracte, aceştia vor solicita punctul de vedere al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.
(6) Punctele de vedere exprimate de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice la solicitarea Curţii de Conturi sau cu ocazia emiterii propriilor acte de control sunt obligatorii.

Recomandări