Zi aglomerată astăzi la școli, la debutul noului an. Un început cu reîntâlniri mult așteptate, sute de flori, zâmbete și emoții. Părinți, foști elevi, șefi de promoție, oficialități sau reprezentanți ai Bisericii și ai Poliției sau Inspectoratului Județean, toți au venit să marcheze o zi importantă din viața tututor elevilor și să le fie alături la un nou început de drum.
Așa cum se obișnuiește de câțiva ani buni, astăzi au avut loc festivitățile de deschidere ale anului școlar, organizate în prima zi de cursuri, pentru elevii și cadrele didactice de la toate unitățile de învățământ preuniversitar.
La Pașcani ceremoniile de deschidere au început cu ascultarea imnului național, iar la una din școlile pășcănene cuvintele pline de înțeles ale cântecului au fost pe buzele celor mai mulți, deoarece imnul a fost intonat, nu doar ascultat.
La Liceul Teoretic ”Miron Costin”, școala cu cei mai mulți elevi și cele mai mari medii de admitere la liceu, copiii emoționați au fost primiți cu urări de bun venit, iar cei cu rezultate deosebite la olimpiade și concursuri, dar și la activități extrașcolare au fost felicitați de Carmen Apostol, directoarea școlii deoarece prin străduințele lor, ridică prestigiul instituției.
La Colegiul de Căi ferate ” Unirea” elevii și părinții au făcut cunoștință cu noul director al instituției, Daniela Orășanu, care a vorbit despre importanța acestei zile atât pentru cei mai mici, dar și pentru cei mari, acest moment având nu numai rolul de a reintroduce elevii în rigorile școlii, ci mai ales de a marca un nou început alături de colegi și profesori.
Și la celelalte școli din municipiu festivitățile au fost completate prin discursuri generoase, presărate de îndemnuri și sfaturi pentru elevi, dar și de mulțumiri aduse celor care sprijină procesul de învățământ, fiind susținute de membri din conducere, de foști elevi sau de oficialități.
La Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani, Festivitatea de deschidere a fost organizată mai târziu decât la celelalte școli, începând cu orele 12.00, deoarece au fost așteptați reprezentanții Bisericii pentru a începe anul școlar cu o slujbă de binecuvântare și sfințire.
Așa cum deja obișnuiește echipa de la acest colegiu, elevii de clasa a V-a au fost întâmpinați de cei de clasa a XII-a și au trecut printr-un pod de flori, care le-a marcat debutul în această școală.
Au fost prezenți și 2 elevi de excepție ai școlii, Mihaela Bălău, șefă de promoție și Traian Chiuariu, cel care a promovat cu 10 pe linie examenul de bacalaureat, iar la sfârșit, un grup de elevi talentați, coordonați de Mariana Iacob, a cântat cu mândrie imnul școlii.
Și la Hârlău festivitățile de la școli au fost însorite și emoționante, sute de elevi fiind primiți
cu bucurie, sfaturi utile și idei interesante. Directorul Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” din localitate, Aurel Neicu, a propus ca acest an să fie denumit simbolic ” al inteligențelor multiple”, pentru a stimula prin diferite activități, creativitatea și imaginația copiilor și a-i ajuta să se adapteze noilor schimbări. Mai precizăm că a fost prezentă și o reprezentantă a O.N.G.- urilor, semn al colaborării cu aceste instituții în derularea diferitor proiecte.
Ca și la Pașcani, la festivitățile de deschidere de la Hârlău au participat reprezentanți ai asociațiilor de părinți, dar și ai Consiliilor Elevilor, care, amintim că vor face parte începând cu acest an școlar din Consiliile de administrație din școli, având drept de vot și posibilitatea de a susține diferite inițiative, care să ajute la îmbunătățirea condițiilor din învățământ.
Precizăm că în prima zi de școală cei mai mulți dintre elevi au ocazia să își cunoască profesorii sau colegii noi, să descopere manualele de pe care vor studia în noul an sau orarul de studiu și bineînțeles să se organizeze împreună cu învățătorii sau diriginții.