-3.6 C
Paşcani
joi, februarie 6, 2025

Deși e abia februarie, întreținerea livezilor și viilor a început deja la Iași. Problemă mare: lipsa zilierilor

Sezonul de întreținere și tăiere a pomilor fructiferi a început timid, la Iași. Vremea bună i-a încurajat pe fermieri să intre în livezi, dar lipsa zilierilor îi cam încetinește, se plâng unii fermieri. În contrast, în podgoria Cotnari, lucrările de întreținere și tăiere a viței-de-vie sunt pe final, beneficiind de condiții favorabile și resurse umane suficiente. Producția de vin din Iași a atins niveluri record anul trecut, datorită recoltei excelente.

S-a dat startul lucrărilor de întreținere și tăiere la pomii fructiferi, cele mai importante intervenții în livezi, la început de an. Aceste activități încep de regulă atunci când nu mai sunt așteptate geruri foarte mari, dar mulți fermieri știu deja asta și au pornit la treabă, fiind încurajați și de temperaturile ridicate de săptămâna trecută.

Urmărește canalul BIT TV – STIRI PASCANI, TG FRUMOS, HARLAU de pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei!

Și în satul Plugari au început, recent, lucrările în livadă, dar nu se știe însă când se vor încheia. Se întâmplă asta din cauza crizei forței de muncă, o problemă care a prins rădăcini, de ani buni, și în agricultură.

Da, am început tăierile la livadă, dar mă chinui cu patru, cinci oameni pe atâta suprafață de livadă. Anul trecut am mers până în martie cu tăiatul pomilor. Mergeam greu, de aceea. Înainte erau oameni mulți în agricultură, dar acum au plecat la muncă în străinătate”, ne spune Viorica Airinei, administratorul Agrofruct Plugari.

Livada sa se întinde pe o suprafață de 65 ha cu meri, din soiuri de origine străină, cât și autohtonă, de la mere Golden, Starkrimson, Idared până la Auriu de Bistrița, fructe care odată ce au fost culese ajung la Vaslui, la Agrana Juice Romania, o fabrică de producere a sucului concentrat de mere, cu acționariat 100% austriac. Compania, cu sediul la Vaslui, se laudă cu o producție medie pe sezon de 3.000 de tone de concentrat și 100 de tone de aromă de mere, fructe colectate, în principal, din regiunea Moldovei și din Republica Moldova. Sucurile fabricate aici ajung toate la export, în timp ce rafturile magazinelor din țara noastră abundă de produse de import:

Nemții beau suc de mere natural, la noi românul bea Cola. Din păcate, așa stau lucrurile.

Întrebată cum se vede începutul de an pentru pomicultură și dacă este loc de replantări sau investiții în suprafețe mai mari în 2025, Viorica Airinei ne-a răspuns că abia prin martie se pot face estimări sau calcule. Până atunci însă fermierii mai speră, totuși, la reprize bune de precipitații, pentru că de replantări și investiții nu va fi cazul în acest an.

Pentru fructe, abia prin martie o să aflăm cum va fi clima. Doamne ferește, să avem niște înghețuri în martie, că nu va fi bine. Umezeală în sol la noi nu prea e, că nu prea am avut precipitații, așa cum a plouat în alte localități din Iași. Anul acesta nu fac replantări. E un an de stagnare. Nu estimăm nimic încă”, a mai explicat pentru ZdI, reprezentantul Agrofruct Plugari.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări