Primele cărţi de identitate electronice au fost emise la Cluj iar până pe 20 mai vor ajunge în toată ţara. Noile documente sunt mai mici, conţin mai multe date, dar si elemente avansate de securitate.
Dacă vrem sau nu buletin cu cip, e la alegerea noastră. Diferenţa dintre cele două cărţi de identitate este că pe cea cu cip vor fi stocate mai multe date – pe lângă domiciliul, reşedinţa şi o fotografie, vor mai fi două amprente şi două certificate digitale. Diferă şi preţul: buletinul cu cip gratuit. Pentru cel fără cip trebuie să plătim o taxă de 39 de lei.
„O problemă foarte mare la buletinele românesti de acum e că sunt prea mari şi nu incap in niciun portofel. Având în vedere că toate ţările din Europa sunt digitalizate sunt de părere că si România ar trebui să fie in punct cu ele”, spune un român.
„Acest cip pe buletine va contine niste informatii despre deţinătorul de pe buletin. Nu este sub nicio formă o unealtă prin care vom monitoriza sau controla vietile oamenilor”, a declarat Andrei Niculae, vicepreşedinte Autoturitatea pentru Digitalizarea României.
Cărţile electronice de identitate au cel puţin 10 noi elemente de securitate, care le fac imposibil de falsificat, spun autorităţile.