Pentru Direcția Silvică Iași, pădurea nu este doar o sursă de venit, ci un bun național care trebuie protejat. Chiar dacă are venituri mari, instituția investește constant din propriile fonduri în acțiuni care nu aduc profit, cum ar fi ecologizări, activități educative, amenajarea traseelor turistice si alte inițiative de protejare a mediului. În ciuda schimbărilor fiscale anunțate de Guvern, conducerea Direcției Silvice transmite că populația nu va fi afectată de creșterea TVA-ului la lemnul de foc. Acest fapt este confirmat chiar de directorul instituției, care vorbește și despre cum a crescut activitatea direcției în ultimii ani și despre cum sunt folosiți banii obținuți.
Gabriel Doncean – Director Direcția Silvică Iași
„În 2020, Direcția Silvică avea o cifră de afaceri de circa 9 milioane de euro, în prezent, veniturile și cifra de afaceri este de circa 20 milioane de euro. 2 milioane de euro le dăm ca profit la stat, iar 10 milioane de euro le dăm anual ca contribuție la bugetul de stat, pe sănătate, pe impozite, TVA. Din restul banilor plătim salariile, producția, pentru că avem formații de exploatare, pepeniere, întreținere în plantații.”
În ciuda schimbărilor fiscale anunțate de Guvern, conducerea Direcției Silvice transmite că populația nu va fi afectată de creșterea TVA-ului la lemnul de foc de la 5% la 11%. Oamenii nu vor plăti mai mult, întrucât direcția are în stoc destulă masă lemnoasă și încearcă să păstreze un echilibru între costuri și nevoile populației.
Gabriel Doncean – Director Direcția Silvică Iași
„Apare TVA-ul la lemnul de foc, de la 5% la 11% de la 1 august. Chiar discutam cu colegii mei, va trebui să modifcăm prețurile, dar asta nu înseamnă că pentru populație le com ridica, pentru că la ora actual avem stocuri destul de mari de masă lemnoasă, fasonată. Pentru că pădurea este un bun național încercăm să asigurăm o protecție socială. Prin analizele pe care le facem, încercăm sa facem în asa fel încat să nu facem profit si sa putem asigura oamenii cu lemnul necesar.”
Reprezentanții direcției spun că, cel mai mare câștig al lor nu este cel financiar, ci faptul că pot investi în oameni, în educație și în mediu.