Situaţia copiilor din centrele de plasament ieşene pare să se îmbunătăţească, după ce 6 dintre cele 10 centre existente în prezent îşi vor închide porţile în cel mult doi ani. Strategia 2016-2020 de închidere a centrelor de plasament are ca principal scop reintegrarea copiilor în comunitate, spun reprezentaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, aceştia urmând să fie mutaţi în căsuţe de tip familial, de 12 persoane, în diferite zone ale Iaşului.
În prezent, în centrele de plasament ieşene trăiesc aproximativ 894 de copii, iar strategia demarată urmăreşte răspândirea acestora în comunitate, pentru a duce o viaţă cât mai normală. Copiii au fost evaluaţi, iar acolo unde s-au găsit măsuri alternative, precum să revină în familia naturală, să meargă în asistenţă maternală sau în plasament familial, acestea au fost sau vor fi puse în aplicare, spun cei de la DGASPC.
„Scopul acestei campanii nu este să aruncăm copiii în stradă. Acolo unde există alternativa să meargă în familia extinsă sau naturală îi vom trimite, iar aceste familii vor fi ajutate de organizaţiile cu care avem parteneriate. Aceste organizaţii au construit, de-a lungul impului, camere, case, au oferit ajutor material sau au cumpărat animale familiilor. Ideea este ca cei mici să aibă şansa să revină acasă şi familia să aibă posibilitatea să-i crească“, a menţionat Tiberiu Banţaş, purtător de cuvânt la DGASPC.
Pentru cei care nu se pot întoarce în familia naturală şi nici în cea extinsă, fie pentru că au fost victima vreunui tip de abuz, fie pentru că părinţii sunt închişi, s-a decis realocarea lor în module de tip familial, adică căsuţe de 12 persoane în care aceştia să poată duce o viaţă cât mai normală.