7.7 C
Paşcani
joi, ianuarie 9, 2025

Distrugerea relației unui copil cu celălalt părinte va fi considerată violență psihologică. Măsura, adoptată în Parlament

Înstrăinarea părintească, care nu este altceva decât împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, de cele mai multe ori, pe fondul unui divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte, va fi considerată formă a violenței psihologice, iar existența ei va avea o serie de urmări juridice, potrivit unui proiect de lege care a primit chiar azi votul decisiv din Parlament, cel al deputaților. Astfel, printre altele, existența înstrăinării părintești va avea impact asupra stabilirii exercitării exclusive a autorității părintești sau asupra deciziei de stabilire a domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți.

Mai exact, prin proiectul de lege ce merge acum la promulgare se va modifica Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, astfel încât un fenomen întâlnit foarte des în țara noastră, înstrăinarea părintească, să se reducă ca amploare.

După cum este definită în proiect, înstrăinarea părintească reprezintă o formă a violenței psihologice, prin care unul dintre părinți ori membri ai familiei extinse sau substitutive, în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate (nejustificate sau disproporționate) față de oricare dintre părinți.

Continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări