Strategia de dezvoltare a județului Iași este în dezbatere publică. Un document de 770 de pagini în care sunt trecute proiectele de investiții propuse în perioada 2021-2027 în localitățile din județ.
Astfel se stabilește un plan de acțiune în domenii precum: reabilitarea infrastructurii județului, modernizarea capacităților instituționale, sprijinirea dezvoltării economice, științifice, tehnologice și de inovare, în raport cu alocările bugetare locale, naționale și europene, cu politicile și programele de dezvoltare pentru următoarea perioadă de programare la nivelul Uniunii Europene, precum și cu politicile și programele stabilite prin Programul de Guvernare.
În municipiul Pașcani, printre proiectele de pe lista se află construirea unui parc industrial, înființarea unui circuit turistic, înființarea Muzeului CFR, construirea unui centru social multifuncțional, reabilitarea străzilor Oituz, Râpă Galbenă și Avram Iancu din Blagesti, crearea de zone de agrement și multe altele.
La Hârlău, printre cele mai importante proiecte se regăsesc și următoarele: consolidare, restaurare, conservare și punere în valoare a ansamblului Curții Domnești, realizarea unui centru de primiri urgențe și dotarea cu aparatură medicală performanță la spitalul orășenesc, extinderea rețelelor de utilități publice sau reabilitarea și modernizarea drumurilor locale din satul Parcovaci.
Pentru toate aceste propuneri, urmează să fie identificate sursele de finanțare, în anii următori.
Strategia de Dezvoltare a județului Iași pentru perioada 2021-2027 reprezintă un document de planificare strategică cu un puternic caracter participativ și consultativ, urmărind o identificare cât mai realistă a nevoilor județului Iași din punct de vedere social, economic, ecologic, pentru a menține poziția competitivă pe care acest județ o deține la nivel regional, precum și pentru a-i asigura tranziția, în continuare, către un județ valoros sub toate aspectele.
Crearea unei viziuni comune pentru dezvoltarea sustenabilă a județului Iași în perioada 2021-2027 reprezenta un demers imperativ, în vederea obținerii unui efect sinergic care să reunească eforturile comunității locale, societăților comerciale, asociațiilor nonguvernamentale etc. de a susține dezvoltarea județului sub toate dimensiunile sale.
Prin obiectivele propuse, Strategia contribuie la creșterea nivelului de trăi al populației, sporirea bunăstării sociale, dezvoltarea mediului antreprenorial local, crearea de parteneriate durabile, creșterea atractivității pentru investitori și reprezintă un instrument esențial în atragerea de fonduri nerambursabile, i |nformează Consiliul Județean Iași.
STRATEGIA POATE FI ACCESATĂ AICI.
Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la ”Strategia de Dezvoltare a Județului Iași pentru perioada 2021-2027” pot fi transmise până la dată de 12.08.2022 la adresa direcț[email protected].
Conform Direcției Județene de Statistică Iași, suprafața județului este de 5.476 km2 , reprezentând un județ mediu ca întindere, ocupând 2,3% din suprafața țării (locul 23 între celelalte județe ale României).