Producătorii Laura și Antim Nechifor, din Iași, au găsit o metodă mai ieftină și ecologică pentru eliminarea dăunătorilor. Folosesc buburuze care se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge răsadurile
Laura și Antim Nechifor, doi tineri producători din satul Homița, comuna Cristești, au găsit o metodă ieftină și ecologică prin care elimină dăunătorii. Cei doi producători de legume ecologice folosesc buburuze. Insectele se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge toată plantația dacă nu se intervine la timp pentru eliminarea lor. Antim a folosit deja buburuzele pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați, în solarul cu răsaduri. Spune că a avut norocul să găsească buburuzele într-o tufă, însă acestea pot fi achiziționate și de pe Internet. Antim a filmat momentele în care buburuzele ”lucrează”.
”Avem masa cu răsaduri de ardei, vinete, plante aromatice, roșii, castraveți. Pe răsadurile de ardei au apărut primele afide, odată ce temperaturile au crescut. Sunt niște mici insecte care sug seva din ardei și din alte răsaduri. Deja am început să eliberăm prietenele noastre, buburuzele, pe care le-am găsit din fericire într-o tufă, când făceam livrarea de astăzi. Noi am avut baftă să găsim în timpul livrărilor de ieri (n.r. – sâmbătă, 16 aprilie 2022) un gard viu plin de buburuze și am adunat 150-200 de buburuze. Dar se găsesc de cumpărat de la firmele care vând prădători naturali, cum ar fi Koppert, BioBest”, explică Antim Nechifor, producător din Iași, care are aproape un hectar cu legume ecologice.