Joi, 15 august, este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, dar și hramul mai multor lăcașuri de cult. În municipiul Pașcani, este vorba despre Biserica Adormirea Maicii Domnului, de la baza scările mici.
Potrivit preotului paroh, Ioan Isac, miercuri seară, de la ora 17.00 va avea loc Vecernia, Litia și Prohodul Maicii Domnului. În dimineața zilei de joi, începând de la ora 07.00, va avea loc Utrenia, apoi Acatistul Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie, parastasele hramului și la final o agapă frățească.
Și comunitatea din Gâștești va sărbători hramul bisericii Adormirea Maicii Domnului, joi, 15 august, cu aceeași solemnitate.
În localitățile din județ, mai sunt lăcașuri de cult care au același hram în Humosu – comuna Sirețel, în Boureni – comuna Balș, în Brăești și Deleni.
Potrivit părintelui Necula, orice lăcaș de cult ortodox este așezat sub patronajul unui praznic împărătesc sau al unui sfânt al cărui nume îl poartă. Pe înțelesul tuturor, se spune că biserica poartă hramul sfântului respectiv
Icoana al cărei hram îl poartă biserica se pictează în exterior, pe fațada vestică a lăcașului de cult. În interior ea apare pe catapeteasmă, în stânga icoanei Mântuitorului. Multe biserici au un hram principal și unul secundar. Hramul este cea mai mare sărbătoare a bisericii respective și se serbează cu mare fast și solemnitate.
Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători închinate Fecioarei Maria. Nu există mărturii clare despre existența Ei, însă din secolul al V-lea Cultul Maicii Domnului a început să se dezvolte, după ce Sinodul IV Ecumenic a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. Locul de origine al sărbătorii nu se cunoaște cu exactitate, însă mormântul Maicii Domnului și biserica zidită pe mormânt se păstrează și astăzi în Orașul Sfânt, Ierusalim, în apropiere de Grădina Ghetsimani. În spatele mormântului Maicii Domnului din biserică poate fi vizitată de pelerini și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.