Situație gravă într-o comună din Iași! Doi copii au avut nevoie de intervenția medicilor după ce s-au intoxicat cu o substanță necunoscută.
UPDATE 4: Un localnic susține ca fetițele au fost spălate cu șampon pt oi.
UPDATE 3: Dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, detalii cu privire la starea de sănătate a celor două fetițe intoxicate cu Diazinol.
UPDATE 2: Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, informații cu privire la starea celor două fetițe.
„Am primit apelul prin 112 despre două fetițe, de 3 și 4 ani în stare gravă, probabil cu o intoxicație cu organofosforat cu absorbție la nivelul pielii. Au fost acolo echipa de la SMURD, elicopterul Iași și un echipaj de la ambulanță. Una dintre fetițe era în stop cardio-respirator, a fost resuscitată și din fericire s-a obținut reînceperea activității cardiace. Cealaltă era comatoasă, ambele în stare foarte gravă, intubate, ventilate mecanic. S-au efectuat două zboruri de transfer de la locul solicitării către Iași, apoi am predat fetițele către echipa de la UPU „Sfânta Maria” Iași. Mai ales pentru fetița care a fost în stop cardio-respirator, prognosticul este extrem de rezervat, fiind vorba despre o stare foarte gravă, post-resuscitare. De asemenea, din punctul nostru de vedere, al intervenției dintre spital, și fetița preluată în comă are un prognostic rezervat.
Organofosforatul este un produs insecticid, porobabil se va confirma prin teste de laborator dacă este vorba despre această suspiciune, este posibil să fie și un alt insecticid, dar dacă este un organofosforat, așa cum bănuim, el afectează atât respirația, circulația, cât și neurologic, dând instabilitate hemodinamică, deci pierderi de lichide, scăderea tensiunii arteriale, afectare neurologică, stare de comă, edem pulmonar acut și afectarea celorlalte organe. Există un antidot, dacă se confirmă în spital că e vorba de organofosforat. Este posibil să identifice și alți compuși, de tip toxic-insecticid, care e posibil să nu aibă antidot. Oricum, timpul de intervenție, rapiditatea intervenției este foarte importantă, dar și cantitatea de toxic absorbit este, de asemenea, un factor determinant. Se va vedea în cursul anamnezei medicale, dar și a anchetei pe care probabil o va desfășura poliția, care au fost aceste elemente”, transmite prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași, informații cu privire la starea celor două fetițe.
Cele două fetițe au fost aduse de urgență la Iași cu elicopterul SMURD, după ce una din ele se afla în comă, iar cealaltă a trebuit resuscitată.
„MISIUNE PRIMARĂ ESA 350 LA GOESTI. 2 COPII 3 ANI, RESPECTIV 4 ANI INTOXICATI INVOLUNTAR CU SUBSTANTA NECUNOSCUTA. LA CAZ ESTE UN ECHIPAJ CU MEDIC CARE RESUSCITEAZĂ, CELALALT COPIL ESTE COMATOS”, A TRANSMIS PROF. DR. DIANA CIMPOEȘU, ȘEFA UPU SMURD IAȘI.