Consiliul Județean (CJ) a emis avizul unic în cazul a două proiecte eoliene: unul la Deleni și celălalt la Hârlău. În spatele acestor investiții se află firme puternice din afara României, Iașul urmând a devenit un punct strategic pe harta națională a proiectelor de energie regenerabilă.
Odată emis avizul unic de către CJ, proiectele eoliene ajung în dezbaterea consiliului local din localitate și, ulterior, autoritatea locală emite autorizația de construire. Cel mai probabil, atât la Deleni, cât și la Hârlău autorizațiile vor fi emise în această toamnă astfel că lucrările ar putea începe în prima parte a anului viitor.
- Așa cum APIX.ro a mai relatat, în fază de pregătire sau în derulare sunt mai multe proiecte în care sunt implicate firme puternice din străinătate și din țară în zone precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți, Ruginoasa, Șcheia, Butea sau Dumești.
Proiectul de la Deleni va fi implementat de firma Deleni Wind Energy SRL (cu sediul social în Constanța), societatea în spatele căruia se află cea mai mare companie de construcții din Israel: Shikun & Binui. Investiția presupune un număr de 12 grupuri generatoare eoliene cu o putere individuală de maximum 6 MW și o putere totală de maximum 72 MW/h.
În cazul proiectului de la Hârlău, beneficiarul actual este ACK Pașcani – această companie a făcut demersurile de autorizare și pentru parcul eolian de la Ruginoasa (lucrările sunt în curs de finalizare) și, ulterior, investiția a fost preluată de o firmă a multimiliardarului ucrainean Rinat Ahmetov.
La Hârlău vor fi montate 9 turbine, în două etape: 6 inițial și, ulterior, încă 3. Așa cum APIX.ro a mai relatat, turbinele vor fi de tipul Siemens Gamesa, cu o înălțime a turnului de 100 metri și o înălțime maximă totală de 185 metri, în condițiile în care diametrul rotorului este de 170 metri.