Electroputere VFU Pașcani a finalizat certificarea celor două vagoane prototip modernizate cu fonduri din PNRR. Acestea au realizat cu succes proba de parcurs și urmează să fie livrate beneficiarului .
București, 31 martie 2025 – Compania Electroputere VFU Pașcani, membră a grupului GRAMPET, a finalizat certificarea a două vagoane de călători, clasa a II-a, realizate prin modernizarea vagoanelor serie veche 20-76 în serie nouă 28-70, vagon salon, respectiv 84-70, vagon dotat cu facilități pentru persoane cu mobilitate redusă și amenajări pentru transport biciclete și schiuri. Cele doua prototipuri sunt parte dintr-un proiect în valoare totală de peste 66 de milioane de euro, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru modernizarea a 42 de vagoane de călători la uzina din Pașcani.
„Evoluția nu înseamnă numai un salt tehnologic; evoluția înseamnă și sustenabilitate, confort și siguranță pentru fiecare dintre noi. Fiecare vagon modernizat la Electroputere VFU Pașcani este o investiție într-un sistem feroviar modern pentru România, un sistem care va continua să transporte multe generații de călători, oferindu-le cele mai bune condiții. Mă bucură în mod special vagoanele echipate cu facilități pentru persoanele cu mobilitate redusă pentru că ele sunt o declarație de incluziune, un simbol al unui viitor în care fiecare dintre noi are acces la un transport adaptat și confortabil. Aceste inițiative ne duc mai aproape de standardele europene, dar mai ales ne arată că un viitor echitabil este posibil pentru toți.” declară Gruia Stoica, Președinte GRAMPET Group
Facilități adaptate nevoilor actuale ale călătorilor
Procesul de modernizare nu prevede doar revizia și reparația vagoanelor, ci și dotarea acestora cu facilități care corespund nevoilor curente ale pasagerilor. Fiecare vagon este echipat cu prize normale de 230V și prize USB, sistem video infotainment, Wi-Fi, măsuțe pliabile, ferestre de tip termopan din sticlă securizată cu protecție împotriva razelor UV și câte două toalete ecologice în fiecare vagon. În plus, vagonul seria 84-70 dispune de un spațiu pentru fotolii rulante, cu 3 locuri pentru însoțitori și zonă de ancorare a altor 2 asemenea echipamente. Nu lipsesc lifturile pentru accesul facil în vagon al fotoliilor rulante, iar una din cele două toalete ecologice este special amenajată pentru a acomoda persoanele cu mobilitate redusă.
Performanță pe șine pentru un transport feroviar mai sigur, mai verde, mai eficient
Ambele vagoane au finalizat cu succes proba de parcurs, iar acum urmează să ajungă în parcul feroviar public pentru a reintra în circulație. Acest test esențial confirmă buna funcționare a ansamblurilor și a instalațiilor care asigură siguranța circulației și comportamentul general al vagonului. Totodată, cele două vagoane sunt certificate CE și respectă standardele europene de siguranță, sănătate și protecție a mediului.
Despre GRAMPET Group
GRAMPET Group este prima multinațională românească și un pionier în domeniul dezvoltării de soluții integrate de transport de marfă și logistică. Cu o activitate de peste 25 de ani pe piața locală și europeană – având afaceri în Bulgaria, Ungaria, Croația Republica Moldova, Germania, Serbia, Grecia, Slovenia și Macedonia – GRAMPET este, astăzi, cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat din Europa Centrală și de Sud-Est. Operează 450 de locomotive, 20.000 de vagoane și transportă anual peste 15 milioane de tone de marfă. Deține cel mai mare operator de transport feroviar de marfă – Grup Feroviar Român, 4 fabrici în România și Ungaria, unde construiește, repară și modernizează vehicule feroviare și 5 terminale logistice, situate la granițele cu Ucraina și Republica Moldova, precum și în Nordul Bucureștiului.
Despre Electroputere VFU Pașcani
Cu o tradiție de peste 155 de ani, Electroputere VFU Pașcani, membră a GRAMPET Group, este un pilon important al industriei trenurilor de călători și un loc de excelență în fabricarea, modernizarea și întreținerea de material rulant. De-a lungul timpului, Grupul a investit peste 30 de milioane de euro în fabrica de la Pașcani, cu scopul de a integra eficient noile tehnologii în activitatea sa și de a pregăti resursa umană de care dispune.