duminică, mai 25, 2025
11.5 C
Paşcani
Login

Două zile de sărbătoare pentru creștini

Două zile de sărbătoare pentru creștini

Două zile de sărbătoare pentru credincioși. Pe 26, respectiv pe 27 octombrie se sărbătorește Sfântul Dumitru, izvorâtorul de mir și făcătorul de minuni din Tesalonic și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. În biserici au loc slujbe, iar lăcașurile care au hram se pregătesc de sărbătoare.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit de creștini în 26 octombrie, a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorită calităților sale, guvernator al Tesalonicului (după moartea tatălui său). Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, Maximian a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa împăratului a fost maximă: Dimitrie a fost închis în temniță și ucis cu sulița.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. S-a născut în secolul al XIII-lea (dupa alte surse, in sec al XV-lea, iar dupa sinxarele Bisericii bulgare, in sec al XVII-lea) în satul Basarabovo din Bulgaria. Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

În obiceiul popular se marchează apariţia primelor semne ale iernii – momentele în care frunzele cad din copaci, plantele se usucă şi gerul începe să se simtă. Există şi unele tradiţii care spun că, dacă în ziua de sărbătoare vremea va fi una friguroasă, cu vânt şi ger, va fi o iarnă bună, mănoasă pentru plante, cu suficientă zăpadă încât să se protejeze răsadurile, în timp ce dacă vremea va fi caldă, mai sunt încă luni bune de toamnă.

Mai multe informații despre cei doi Sfinți le puteți citi accesând cele două linkuri:

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1477440000

http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1477526400

 

Recomandări