„În PNRR, pe partea de rutier, majoritatea fondurilor merg către Moldova : Autostrada A7 şi capetele din A8”, a amintit ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a fost prezent ieri la Iaşi, alături de liderul USR Dan Barna. El a spus că a pledat la Bruxelles în aprilie pentru aceste artere, după ce „Europa şi-a construit infrastructura deja, acum 30-50 de ani. Priorităţile la nivelul continentului sunt un pic altele”. Ministrul s-a arătat optimist „că am reuşit să conving, astea sunt semnalele pe care le avem”.
Cătălin Drulă a trecut în revistă autostrăzile „moldoveneşti” – A7, 320 de km, 2,5-3 miliarde de euro, şi A8, cu cele două capete ale sectorului montan, Tg. Mureş – Miercurea Nirajului şi Tg. Neamţ (Leghin) – Moţca. „Lucrăm la varianta de ocolire a Iaşului, unde avem un proiect în lucru. Dacă avem proiectul tehnic, poate îl putem scoate la licitaţie pentru execuţie, cu termen contractual în februarie 2022”, a mai spus Drulă, adăugând că nu vrea să dea „termene populiste”. Dacă pe infrastructura rutieră lucrurile au început să se mişte, „din păcate pe domeniul feroviar nu putem vorbi de aceeaşi muncă făcută în anii anteriori”.
Din acest motiv, finanţarea modernizării liniilor va fi prin Programul Operaţional Transporturi – care va fi şi sursa pentru segmentul ieşean al A8, de la Ungheni la Moţca. Amintim că realizarea documentaţiei pentru această parte a Autostrăzii Unirii abia a fost încredinţată firmei Consitrans, care ar urma să o finalizeze peste doi ani.
Drulă s-a arătat optimist că segmentul Leţcani – Tg. Frumos ar putea fi făcut primul, astfel încât să intre în licitaţia de execuţie la începutul lui 2023. Ministrul a încheiat spunând că vrea, „până la finalul acestui mandat, să ne vedem pe şantiere, pe cât mai multe şantiere. Primele vor începe anul viitor pe A7”, a amintit el că primul tronson, Ploieşti – Buzău, este deja în procedură de licitaţie pentru atribuirea contractului de execuţie.