Drum reabilitat în bătaie de joc
Un drum dintr-o comună din apropiere de Pașcani în loc să bucure localnicii că vor avea asflat la poartă a creat mari probleme. Mai exact, zidul de rigole ridicat de proiectanți are aproape un metru, iar casele de pe acea stradă sunt construite prea jos, astfel, cetățenii nici nu mai pot ieși la stradă. De parcat mașina nici nu mai poate fi vorba, iar cu ploile din ultimele zile pe ultițele din zonă s-au format iazuri și noroiul ajunge până la genunchi. Problema a ajuns și la urechile șefului Consiliul Județean Iași, care s-a deplasat la fața locului, iar ca măsură urgentă, dirigintele de șantier a fost înlocuit.
Situaţie anormală în comuna Vânători. Zeci de cetățeni abia mai pot ieși din curți din cauza lucrărilor la drumul județean 208 I Gura Bădiliţei – Criveşti – Vânători, în valoare de 13 milioane lei. Mai exact, firma de construcții a montat rigolele de-a lungul drumului în satele Gura Bădiliţei şi Criveşti, înalte de aproape un metru, la o palmă distanţă de porţile caselor. Astfel, oamenii s-au trezit că nu mai pot ieşi din curţi decât dacă se caţără pe zidul de rigole, iar cu vehiculele, nici nu încape vorbă. Mai mult, unii au improvizat scăriţe din dale de beton pentru a trece peste rigole.
Cetățenii speră ca situația să se rezolve și strada să fie modernizată și asfaltată ca la carte. De aceeași părere este și edilul comunei, Constantin Lupu.
Disperarea oamenilor a ajuns şi la urechile autorităţilor de la județ. Zilele trecute președintele Consiliului Județean, Maricel Popa a fost în teren și a văzut lucrările. Ca măsura urgentă luată a fost schimbarea dirigintelui de șantier.
„Preocuparea şi disponibilitatea de a merge zilnic pe şantier a unui diriginte extern, sunt factori esenţiali pentru execuţia unor lucrări de calitate. În perioada imediat următoare vom organiza o întâlnire între proiectant, constructor şi beneficiar, pentru a rezolva problema semnalată de noi referitor la rigolele carosabile şi pentru a identifica şi soluţiona şi alte aspecte semnalate la lucrarea în cauză.”
Menționăm că procedura de licitaţie în cazul acestei lucrări a fost demarată în luna decembrie 2015, iar atribuirea câştigătorului şi semnarea contractului au fost făcute în luna ianuarie 2016. Ordinul de începere pentru prestarea serviciilor de proiectare a fost dat în luna martie, iar recepţia proiectului tehnic a fost făcută în luna mai. Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în luna iunie a anului curent iar termenul de execuţie este de 24 de luni, cu o garanţie de bună execuţie de 60 luni. Porţiunea de drum de pe DJ 208I care urmează să fie modernizată are o lungime de 9 km, iar valoarea totală a investiţiei este aproximativ 9,5 milioane lei, suma cofinanţată de CJ Iaşi fiind de 0,12 milioane lei.
Actualul director al DJADP Iaşi, Antoneta Manolache, consideră că „lucrările au fost făcute conform proiectului, iar asfaltarea se va face până la înălţimea rigolelor”. Asta înseamnă că, la finalul construcţiei, înălţimea asfaltului va fi la acelaşi nivel cu gardurile şi porţile sătenilor. Proiectarea tehnică pe acest drum judeţean a fost realizată de SC Pod Proiect SRL Iaşi, iar execuţia de către SC Geiger Transilvania SRL.