0.8 C
Paşcani
duminică, decembrie 15, 2024

Dublu standard pentru construcțiile ilegale din Pașcani. Rudele și afacerea primarului protejate de Primăria Pașcani. Ceilalți își închid afacerile sau sunt trimiși în judecată

Dublu standard la Primăria Pașcani în legătură cu construcțiile ilegale de pe domeniul public. De câțiva ani de zile, persoanele fizice care au garaje, extinderi de balcoane și căi de acces pe domeniul public construite fără avizele primăriei și fără contracte de închiriere sau concesiune au fost înștiințate că aceste construcții trebuie dărâmate, iar terenurile eliberate.

În aceeași situație se află și zeci de agenți economici cu extinderi de spații comerciale, construcții de căi de acces sau amplasare de chioșcuri pe domeniul public, fără contracte de închiriere sau concesiune și fără avizele sau autorizațiile necesare.

Poliția Locală a făcut numeroase verificări, au fost întocmite rapoarte iar o parte dintre ei au fost trimiși în judecată. De asemenea, unii dintre ei au fost evacuați. Ultima acțiune în acest sens, având loc acum câteva zile în piața agroalimentară din zona Vale.

O altă problemă este că agenții economici care se află în această situație nu pot obține acordurile teritoriale de funcționare de la Primărie.

Primarul municipiului a vorbit pe larg despre acest subiect în ultima conferință de presă și a spus că nu pot fi semnate documentele solicitate pentru cei care au ocupat ilegal sau au construcții fără avize pe domeniul public.

De celalaltă parte, se află unele societăți comerciale care continuă să își desfășoare activitatea deși au ocupat anumite suprafețe din domeniul public fără contracte și au construcții fără avize sau autorizații. Activitățile sunt desfășurate nestingherit deși nu dețin acorduri de funcționare eliberate de primărie. Spre exemplu, în această situație se află chioșcul amplasat în fața gării din Pașcani unde sunt comercializate atât produse alimentare si nealimentare, cât și pentru înmormântare. Societatea respectivă, al cărei patron este rudă cu primarul, folosește terenul aflat în domeniul public al Primăriei, fără să aibă contract valabil, încă din anul 2018.

Și fosta și actuala administrație au refuzat prelungirea contractului pe motiv că nu au fost îndeplinite condițiile legale. Întrebat de ce nu aplică același măsuri ca și în cazul celorlalți comercianți, primarul a spus că nu are timp și că are în vedere alte priorități.

Terenul este ocupat fără documente legale de ani de zile, dar proprietarul societății achită lunar o chirie substanțială în conturile administrației locale. Întrebat dacă este legală o astfel de practică și dacă și alți comercianți fără contracte ar putea să o folosească pentru a rămâne în continuare pe terenurile sau spațiile comerciale ale Primăriei, edilul a spus că nu cunoaște amănunte despre această situație și că ar urma să se intereseze.

Reprezentantul primăriei nu a știut să spună nici dacă chiria plătită de comerciantul din fața gării a fost sau nu actualizată în ultimii ani de zile, așa cum se întâmplă cu toate contractele.

Televiziunea locală a încercat să obțină mai multe informații de la Finanțele Publice Locale, dar șefii serviciului au fost că datele solicitate nu pot fi furnizate pentru că este secret fiscal.

Întrebat de BIT TV, patronul societății a recunoscut că plătește chiria în conturile primăriei, deși nu are un contract de închiriere pentru terenul respectiv. El a spus că a depus mai multe cereri înainte de 2020, dar răspunsurile au fost negative. De asemenea, patronul a recunoscut că își desfășoară activitatea fără acordul de funcționare, deși a depus o cerere la Primărie.

Menționăm că într-o situație asemănătoare se află și una dintre societățile primarului. Conform unor rapoarte ale funcționarilor publici și Poliției Locale, societatea deține mai multe suprafețe de teren din domeniul public fără contract pe care au fost extinse magazinele sau au fost construite căi de acces sau magazii.

Situația este dinainte de anul 2010 când a fost întocmit primul raport, iar pentru deținerea terenului plățile au fost făcute până în anul 2013, conform unui raport al Curții de Conturi. De atunci și până în prezent, situația a rămas neschimbată, terenurile fiind deținute fără plată.

Primarul, Marius Pintilie, a negat în repetate rânduri această situație dar au fost și declarații în spațiul public prin care a recunoscut aceste probleme, dar a dat vina pe fosta administrație. Subiectul a fost verificat și de Curtea de Conturi în vara anului trecut, iar edilul a spus că nu cunoaște această problemă.

Prin dispoziția primarului a fost înființată o comisie de analiză care ar fi trebuit să prezinte un raport până la finalul anului trecut. Întrebat dacă are un astfel de raport, primarul și-a pierdut cumpătul și a avut o reacție nepotrivită cu jurnalistul care l-a întrebat.

Recomandări