5.7 C
Paşcani
marți, ianuarie 7, 2025

După 30 de ani de reformare a sistemului, am ajuns și la îngrijirea vârstnicilor la domiciliu: plan al Ministerului Sănătății până în 2030

85% dintre persoanele din regiunea Nord-Est, în care este inclus și Iașul, care ar avea nevoie de servicii de tip îngrijire la domiciliu, nu le primesc. Cifrele au fost publicate într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății, în care se vizează aprobarea unui plan național de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu până în 2030. Ministerul spune că a fundamentat acest plan pe baza unor studii care au indicat nevoia pe termen lung în populația României. Ar fi, în momentul de față, circa 220.000 de persoane care au nevoie de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, dar doar 15% beneficiază de ele, o parte în regim privat.

Cele trei studii sunt fundamentate pe datele culese la nivel național, iar prin analiza de specialitate efectuată în cadrul proiectului s-a obținut o radiografie reală, concretă a situației existente la nivelul anului 2021 cu privire la cunoașterea detaliată a nevoii pentru astfel de servicii, evaluarea capacității furnizorilor de servicii, evaluarea acoperirii cu servicii de îngrijiri la domiciliu (ID) și costurile pe caz pe grad de dependență ale cazurilor îngrijite la domiciliu”, se arată în document, citat și de 360medical.ro.

Primul studiu a evaluat nevoia de îngrijiri pe termen lung în populația României și a avut trei rezultate principale: a fost definit și înțeles conceptul de îngrijire de lungă durată la domiciliu (ILDD), a fost definită Grila de Evaluare a Dependenței și a fost elaborat raportul de dependență și numărul estimativ al cazurilor cu nevoi de servicii ID.

Al doilea studiu a evaluat acoperirea cu servicii de ID și capacitatea instituțională a furnizorilor de servicii de îngrijiri la domiciliu, prezentând o radiografie a situației existente la nivel național privind nevoia de îngrijire la domiciliu și oferta de servicii. Potrivit acestui studiu, la nivel național, aproape 220.000 de persoane au nevoie de îngrijiri medico-sociale la domiciliu, din care doar circa 31.600 (14,4%) primesc efectiv astfel de servicii. Pe regiuni, procentul estimat al populației neacoperite cu servicii de îngrijiri la domiciliu este cuprins între 72,7% în regiunea Centru și 93,9% în regiunea Sud Muntenia.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări