Elevii au cerut, Ministerul a aprobat. Este vorba despre fișa de feedback față de profesori care a fost inclusă în Statutul Elevului și pe care copiii o completează anonim. Cum este privită această măsură din cealaltă tabără, cea a dascălilor, ne-a explicat chiar unul dintre aceștia.
Fișa de feedback și metodologia de acordarea a acestuia au fost publicate în Monitorul Oficial încă din anul 2021, însă abia acum au fost incluse și în Statutul Elevului. Această decizie de includere în Statut a fost luată la cererea reprezentanților elevilor care, spun ei, își doresc o comunicare mai bună, mai eficientă și mai transparentă cu cadrele didactice. Copiii vor, de asemenea, să beneficieze realmente de acest drept. Spunem asta pentru că măsura, deși se află în vigoare de trei ani, a fost pusă în practică de foarte puțini dascăli.
„Anonim e perfect. Contează problema, nu cine o semnalează”
Sunt însă și profesori care au cerut feedback din partea elevilor și care l-au primit an de an. Corneliu Riegler, diriginte și profesor de Istorie la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, este unul dintre aceștia. „Mi se pare o decizie foarte bună, mi se pare un lucru normal care trebuie să se întâmple. Eu, personal, fac asta din proprie inițiativă de mai bine de 30 de ani. Este foarte bine că există și o comunicare neoficială între profesori și elevi. Fiecare dintre noi ne putem mărturisi gândurile și opiniile fără teama de a fi sancționați. Anonim e perfect. Până la urmă, problema contează, nu cine o semnalează”, a declarat dascălul pentru Adevărul.
Însă, mai spune acesta, măsura vine la pachet și cu riscuri. „Vă spun sincer: aproximativ 75% dintre elevi apreciază un profesor care nu le predă nimic, în schimb le dă note de 10. E foarte important, prin urmare, felul în care se pune în aplicare o asemenea măsură, pentru că pot exista măsuri pozitive, dar felul în care sunt aplicate să fie exact pe dos. Măsuri care în teorie sunt corecte și bune, iar în practică sunt un eșec”.