-3.8 C
Paşcani
marți, ianuarie 14, 2025

E oficial: Medicamentele expirate vor putea fi predate la spitale, care se vor ocupa de eliminarea lor

Pentru a reduce sau chiar elimina poluarea apei și a solului cu substanțe provenite din industria farmaceutică, medicamentele expirate vor fi colectate la spitale, indiferent dacă sunt de stat sau private, acestea fiind obligate să le primească pentru a fi eliminate definitiv, potrivit unei legi care a apărut în Monitorul Oficial miercuri. În plus, de anul viitor, orice material publicitar destinat publicului larg va trebui să conțină și o atenționare cu privire la faptul că medicamentele expirate sunt considerate deșeuri periculoase, după cum apare în noua lege. Măsura nu se va putea aplica imediat, fiind necesară și apariția unor norme metodologice.

Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății se va modifica din 14 octombrie, după cum stabilește Legea 269/2023, pentru a include o prevedere potrivit căreia medicamentele expirate și/ sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale”.

Conform autorilor modificării, legislația poate stabili amplasarea unor containere în cadrul spitalelor, destinate colectării medicamentelor expirate sau neutilizate sau a altor dispozitive medicale.

În cazul localităților mici, în care nu există spitale, containere pentru colectarea medicamentelor expirate pot fi amplasate lângă dispensare. Costurile cu eliminarea finală a medicamentelor expirate vor fi acoperite cu bani de la stat, nu din fondurile spitalelor.

Măsura e motivată de faptul că, spre deosebire de farmacii, în spitale se face deja colectarea și distrugerea medicamentelor expirate sau a unor dispozitive medicale.

Continuarea pe avocatnet.ro

Recomandări