C.P. Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani, reprezentat de 8 elevi si 3 profesori, a fost prezent în săptămâna 17-21 octombrie 2022 la cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului 𝑬𝒓𝒂𝒔𝒎𝒖𝒔 „𝑪𝒍𝒊𝒎𝑨𝒄𝒕𝑵𝒐𝒘!”, cu număr de referință 2020-1-EL01-KA229-078995_2, în 𝑺𝒑𝒂𝒓𝒕𝒂, 𝑮𝒓𝒆𝒄𝒊𝒂 . Alături de partenerii noștri din Portugalia și Serbia ne-am bucurat de teatru și dansuri tradiționale oferite de elevii școlii gazdă. Primarul orașului, prezent la ceremonia de deschidere, a subliniat importanța educației ecologice, a implicării în proiecte de conservare a mediului, a utilizării surselor de energie regenerabilă. Ziua a continuat cu un tur al școlii și cu plantarea copacilor donați de primarul orașului. Am încheiat activitățile cu vizitarea sit-ului arheologic al vechiului oraș Sparta și a muzeului „The home of Europe”.
A doua zi a proiectului Erasmus „ClimActNow!” a început cu o vizită în satul Afissou la vechea groapă de gunoi unde autoritățile din Sparta au investit pentru a restaura zona, apoi în satul Kokkinorachi la stația de sortare. Am înțeles că trebuie să fim cu toți responsabili, familie, comunitate, școală, autorități, că putem genera schimbarea printr-un comportament ecologic dar și prin alegerea produselor ce susțin reciclarea. „Laconic Bioenergy Unit „, singura stație de compostare și producție de biogaz a fost o altă oprire în vizita noastră. Turul a continuat în „Golemis’ Organic Farm” unde proprietarii ne-au povestit despre afacerea familiei, despre culturile organice de legume, fructe, portocali, măslini, despre animale și nu in ultimul rând despre modul în care produc energie.
A treia zi a început în situl arheologic Mystras, sit înscris pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Situl, înconjurat de păduri de măslini, este locul în care istoria încă își spune povestea prin bisericile cu fresce în piatră, ruinele vechilor locuințe situate pe dealul în vârful căruia se afla un somptuos palat. Am continuat cu turul muzeului „Museum of Olive&Greek Olive Oil” din Sparta unde am învățat să facem săpun cu ulei de măsline, apoi am descoperit istoria extragerii uleiului de măsline.
În a patra zi ne-am continuat călătoria împreună cu partenerii din Grecia, Serbia și Portugalia, spre Molaoi. Prima oprire la fabrica „Alea Laconica”, a continuat povestea uleiului de măsline. Am aflat despre modul în care sunt murate măslinele după colectare, despre selecția și ambalarea lor, dar și despre produsele din măsline preparate aici, uleiul, pasta de măsline, pe care le-am încercat în preparate tradiționale. Următoarea oprire „Centrul Educațional pentru Mediu”. După o dezbatere despre consumul excesiv dar și despre costurile mari de producție, am concluzionat că producerea și consumarea produselor locale, în sezon, ar putea fi o soluție pentru reducerea risipei. Am recunoscut ierburi aromatice locale, am învățat să facem o rețetă de plăcintă locală cu spanac, brânză și condimente, am gustat produse locale organice. Călătoria noastră a continuat în Monemvasia , oraș castel Bizantin, supranumit Gibraltarul Europei de Est.
Ultima zi „ClimActNow!” la fel de interesantă ca fiecare. Ne-am întâlnit la școală unde am învățat să preparăm, din ingrediente locale, sosul tradițional grecesc, Tzatziki. Am fabricat carduri din hârtie reciclată ce plantate vor oferi un minunat buchet de flori, am învățat alfabetul grecesc, am împărtășit experiențe și am întărit spiritul echipei de proiect prin intonarea fiecărui imn. Ceremonia de decernare a certificatelor a încheiat o mobilitate dar a lăsat deschise punți europene. Întreaga săptămână a fost sub semnul cunoașterii, prieteniei, colaborării între partenerii din țări europene dar și intre comunitate și școală. Au fost alături de noi primarul din Sparta, primarul din Monemvasia, antreprenori locali, Asociația părinților. Mulțumim tuturor pentru oportunitatea de a ne descoperi și a descoperi spiritul Europei.