Astăzi, elevii claselor terminale – a VIII-a și a XII-a – revin la cursuri, după vacanța de Paște. Ei se alătură celor din clasele pregătitoare, a VII-a și de liceu – a IX-a şi a XI-a – care au început școala în semestrul al doilea din 5 mai.
Aproximativ 370.000 de elevi încep astăzi școala.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că de luni vor putea merge fizic la şcoală cu 450.000 de elevi mai mult faţă de săptămâna trecută, fiind vorba despre cei din clasele terminale, dar şi de aproape 80.000 de elevi din localităţi unde rata de infectare cu COVID-19 a scăzut sub pragul de 1 la mia de locuitori.
„Aproape 80.000 de elevi care vor putea începe şcoala datorită scăderii ratei de infectare sub 1 la mie într-un număr de aproape 200 de localităţi. Deja avem aproape 2,5 milioane de elevi care pot merge la şcoală cu prezenţă fizică dintr-un total de aproape 3 milioane”, a explicat, duminică seară, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Cîmpeanu a afirmat că riscul de infectare cu coronavirus nu poate fi eliminat, dar poate fi gestionat:
„Nu putem pretinde că există perfecţiune, dar se respectă mai mult decât în multe alte locuri. Nu vreau să… mă refer la centre comerciale, la parcuri de distracţii şi la alte astfel de locuri. În şcoli se respectă aceste reguli, ele trebuie să fie respectate pentru că deja avem aproape 2,5 milioane de elevi care pot merge la şcoală cu prezenţă fizică dintr-un total de aproape 3 milioane”.
Reguli stricte de distanțare, aerisire și igienă pentru elevi
Ordinul nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică prevede că este permisă organizarea orelor remediale, cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, respectiv, distanţare corectă, aerisirea frecventă a spaţiilor, respectarea normelor de igienă şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie.
Totodată, este permisă participarea preşcolarilor/elevilor din învăţământul special, cu prezenţa fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este declarată starea de carantină, sub condiţia asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul Sars COV-2, repectiv, distanţare adecvată, respectarea normelor de igiena şi asigurarea ventilării regulate a spaţiilor.
„Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ prevăzut la alin (7) are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor atât în interior cât şi în exterior, precum şi în sălile de clasă, cu exceptia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 m”, se mai arată în document.
Calendarul semestrului II
Elevii de clasa a VIII-a revin fac cursuri cu prezență fizică până pe 11 iunie, iar cei de clasa a XII-a / a XIII-a, până pe 4 iunie.
Bacalaureatul începe pe data de 28 iunie și are ultima probă pe 1 iulie, în timp ce Evaluarea Națională începe pe 22 iunie și are ultima probă pe 25 iunie.
Ultima săptămână de școală pentru elevii din școli gimnaziale va putea fi organizată online, acolo unde se va suprapune cu Evaluarea Națională (în școlile gimnaziale și în cele în care se organizează acest examen).
Vacanța de vară începe pe 26 iunie și se încheie pe 12 septembrie, adică va avea 79 de zile.
Calendar Evaluare Națională 2021
Elevii clasei a VIII-a vor susține propriu-zise la Evaluarea Națională în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale, după soluționarea contestațiilor, în 4 iulie.
Testele de antrenament pentru Evaluarea Națională 2021 sunt concepute pe baza noilor programe școlare și au ca obiectiv pregătirea elevilor pentru susținerea noului tip de examen, care are o structură diferită de cea a examenelor din anii trecuți, scrie edupedu.ro.
7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă.
Aproape 900 de candidați cu media 10, în 2020
În 2020, rata de participare la examenul de evaluare națională a fost de 93%: 160.468 de candidați prezenți (dintr-un total de 172.531 de candidați înscriși). Șapte elevi au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă, lucrările acestora fiind notate cu 1(unu).
Anul trecut, 892 de candidați au obținut media generală 10 la examenul de Evaluare Națională, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, astfel că proporția candidaților cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) a fost de 76.2% (122.252 de candidați).
Calendar Bacalaureat – sesiunea iunie – iulie 2021
31 mai – 4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.