Dacă părinţii nu îşi vor da acordul pentru testarea copiilor dacă aceştia vin la o unitate de învăţământ cu simptome specifice COVID-19, acei elevi vor avea restricţionată participarea fizică la cursuri timp de 14 zile, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, marţi.
În weekendul de dinaintea reluării cursurilor fizice în şcoli, Ministerul Educaţiei a comunicat pe pagina sa de internet o formă finală a formularului de consimţământ prin care părinţii îşi pot exprima acordul sau refuzul testării rapide a copilului în situaţia în care se prezintă la şcoală cu simptomatologie specifică infecţiei cu SARS-CoV-2. Instituţia a mai precizat că acest formular nu este obligatoriu.
Acceptul părinţilor din formularul de consimţământ este necesar strict pentru testarea elevului în situaţia în care copilul prezintă simptome (tuse, febră etc), iar şcoala are cabinet medical. Totuşi, aşa cum tot Sorin Cîmpeanu anunţa la începutul acestei luni, Ministerul Educaţiei are angajaţi doar 113 de medici şcolari şi 268 de asistenţi medicali, care ar trebui să deservească cele 17.000 de şcoli din ţară.
„Din punctul meu de vedere, informaţiile au fost aceleaşi de la început. Formularul nu este obligatoriu. Formularul vizează exclusiv elevii care, din păcate, ar putea prezenta simptome. În cazul în care acele simptome sunt confirmate, deci elevul este confirmat a fi pozitiv, acel formular de testare vizează şi părinţii, contacţi direcţi ai respectivului elev, părinţi care trebuie să îşi dea acordul sau nu asupra acestui formular. Dacă îşi vor da acordul – el nu este obligatoriu -, elevul va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical; dacă nu există cabinet medical, pentru că testarea este un act medical şi nu unul educaţional, elevul va putea fi testat de către DSP (Direcţia de Sănătate Publică, n.red.). Dacă nu-şi vor da acordul, din păcate, elevul va avea restricţionată pentru o perioadă de 14 zile participarea fizică în colectivitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.
El a subliniat că „formularul nu a fost niciodată obligatoriu” şi vizează exclusiv aceste situaţii speciale.