-3 C
Paşcani
sâmbătă, februarie 8, 2025

Elevii din Pașcani învață în Germania

In perioada 26 iunie – 16 iulie un grup de elevi de la Colegiul “Mihail Sadoveanu” Pascani au participat la  un stagiu de formare profesionala in Germania, la organizatia gazda WBS Training AG,  in cadrul   proiectului  „Experienta profesionala europeana in Webdesign& IT-Networking” acesta fiind cel de-al doilea flux, elevi de clasa a X-a, profil matematica-informatica intensive, insotiti de profesorii Serban Genoveva, directorul scolii si Vanga Brindusa, profesor de informatica.

Acest proiect a avut drept obiectiv formarea profesionala a 30 participanti, elevi ai scolii, cu specializarea intensiv informatica, care obtin la sfarsitul studiilor liceale un atestat profesional, organizatia gazda WBS Training AG sprijinind elevii sa isi consolideze competente profesionale care ii vor ajuta sa isi obtina un loc de munca performant.

Profesorul coordonator al proiectului, Casariu Angela, a declarat ca “lipsa stagiilor de practica in scolile teoretice genereaza dificultati absolventilor de la acest profil  pentru a se angaja pe piata muncii , astfel  organizandu-se un  stagiu de formare, intr-o tara europeana cu experienta in domeniu prin care elevii sa fie sprijiniti sa se formeze din punct de vedere profesional, dobandind competente profesionale, lingvistice si personale utile pe piata muncii ”.

Elevii si-au valorificat astfel,  cunostintele teoretice si si-au consolidat competentele in orele de practica la WBS Training AG folosind mijloace IT moderne si limbajul de specialitate in limba engleza, invatand sa configureze, sa optimizeze si sa securizeze retele IT, folosind diverse  tehnici intr-un mediu nou, cu standarde si criterii europene.

Presedintele Consililui Elevilor, Iustin Jalaboi, a afirmat ca  acest proiect, pentru el si pentru colegii sai, a fost unul important intrucat in sistemul de invatamant romanesc se pune accent pe partea teoretica. “Stagiul la care am participat, impreuna cu alti 14 colegi, a fost axat pe partea de Webdesign& IT-Networking” si a fost implementat in parteneriat cu WBS Training AG. Toate notiunile folosite in aceste 3 saptamani  au reprezentat  elemente de noutate pentru noi,  din afara materiei scolare, si ne vor ajuta pe parcurs sa ne perfectionam in acest domeniu. Consider insa, ca,  indiferent de domeniul stagiului la care participi, acesta te va ajuta in cariera profesionala. A fost o experienta noua pentru toti si munca depusa in crearea site-urilor se poate vedea in produsele finale pe care le vom transfera prin intermediul Consiliului Elevilor si in celelalte scoli “

Sabina Tarpescu, participanta la mobilitate, a declarat: “Pentru mine, stagiul de practica la care am participat in perioada 26 Iunie – 16 Iulie a fost o experiența extraordinara, nu doar pentru ca am acumulat foarte multe cunostinte referitoare la IT Networking si WebDesign, ci si pentru ca am avut ocazia sa socializez si sa învăț foarte multe lucruri de la persoanele cu care am intrat in contact. De asemenea, locurile pe care am avut ocazia sa le vizitez in Dresda, mi-au bucurat sufletul si mi-au demonstrat ca acolo unde e frumos, se aduna oameni minunați si experiențe inedite.”

elevi sadoveanu

Madalin Cotic, alt participant la mobilitate, considera ca “participarea tinerilor in astfel de proiecte ii poate ajuta sa isi  aleaga  domeniul pe care vor sa il urmeze, simuland astfel eventualul program de la locul de munca. Pe parcursul celor 3 saptamani petrecuta in Dresda, in cadrul training-ului de web development si IT networking am reusit sa imi improspatez cunostintele din domeniu, sa imi aprofundez abilitatile de lucru in echipa, coordonare si management al timpului, astfel incat sarcinile ce au dus la produsul final sa fie indeplinite punctual. De asemenea, timpul petrecut in acest oras mi-a conferit o experienta culturala, toate acestea contribuind la viitoarea mea cariera.“

Noile cunostinte dobandite de participanti ii vor ajuta pe acestia sa faca fata cerintelor de pe piata muncii, considera prof. Vanga Brindusa, intrucat „e foarte important un astfel de proiect pentru copiii de la profilul matematica informatica, deoarece ei nu mai au in clasele a XI -a si a XII -a nici o disciplina care sa abordeze competentele si aptitudinile tehnice pe care s-a axat acest proiect. E foarte important ca viitorii absolventi ai acestui profil sa aiba astfel de experiente dobandite intr-un alt cadru de invatare, integrarea pe piata muncii sau intr-o forma superioara de invatamant facandu-se astfel mult mai usor si in deplina cunostinta de cauza cu cerintele pietei.“

Directorul scolii, prof. Serban Genoveva, considera ca astfel de proiecte aduc beneficii  elevilor, profesorilor si comunitatii locale: “Toate proiectele aduc beneficii, mai ales cele europene care au avantajul de a face atât educație științifică cât si educație culturală dar poate cu beneficii mari mai ales pentru elevi o reprezintă educația civică- socială. Programele Erasmus sunt in așa fel concepute încât la finalizarea lor toți beneficiarii implicați sa aibă avantaje. Exemplu in acest proiect de Web design este faptul ca s-au realizat practic 10 proiecte mici pentru ambele fluxuri dar si un site pentru școala la care beneficiari sunt viitori elevi de clasa a XII-a a si profesorii lor la care pot avea acces nu numai elevii școlii noastre, deci aduce beneficii si comunitații noastre locale. Ca si profesor care am participat direct in proiect pot spune ca de la coordonatorul de proiect si pana la partenerii străini cu care am lucrat toți au dat dovada de seriozitate si de implicare totala si orcand o sa susțin aplicarea si implementarea acestor proiecte in școala si comunitate”.

Recomandări