Veşti bune pentru reprezentanţii din Consiliile Elevilor care vor putea nu numai să participe ca observatori la sedinţele Consiliilor de Administraţie din şcoli, ci vor avea şi drept de vot. Senatul a aprobat recent o propunere care urmează să modifice legea educaţiei , astfel încât reprezentanţii elevilor, care au împlinit 18 ani, să fie membri în Consiliul de Administraţie al şcolilor şi să îşi poată exprima opţiunea prin vot.
Senatul a adoptat, miercuri, propunerea legislativă privind modificarea Legii educaţiei naţionale, care prevede că reprezentantul elevilor va deveni membru cu drept de vot în Consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ din ciclul liceal şi postliceal. Acest reprezentant trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu, respectiv să aibă 18 ani.
Până în anul 2011, când a intrat în vigoare actuala Lege a Educaţiei, elevii erau reprezentaţi în Consiliul de Administraţie doar prin observatori, însă în urma unei hotărâri guvernamentale din 2014 aceşti observatori au devenit ocazionali, fiind chemaţi doar când pe ordinea de zi erau probleme care se refereau la elevi.
Vestea a fost primită cu entuziasm de şefii de consilii ale elevilor, care sunt bucuroşi că elevii îşi vor putea nu doar spune părerea, ci vor fi reprezentaţi la aceste şedinţe de administraţie prin intermediul votului.
Preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor din judeţul Iaşi, Florina Pantilimonescu a declarat că este o realizare pentru elevi să participe la şedinţele Consiliilor de Administraţie şi să poată avea drept de vot prin această nouă hotărâre aprobată în Senat şi că aşteaptă prevederile metodologice, care să reglementeze aceste modificări pentru a putea fi puse în practică.
În cazul unităţilor de învăţământ care nu au clase de liceu, reprezentantul elevilor, fiind minor, va avea totuşi statut de observator, iar elevii indiferent de vârstă îşi pot desemna reprezentantul prin vot în campaniile care au loc în fiecare an în şcoli.
Mai precizăm că propunerea legislativă a fost iniţiată de un grup de parlamentari din care fac parte şi deputaţi din mai multe partide politice, iar senatul este cameră decizională în acest caz, aşadar hotărârea urmează să fie pusă în practică.