Nerespectarea unor reguli privind siguranţa surselor de încălzire, de cele mai multe ori duce la izbucnirea incendiilor care afectează întreaga clădire. Nu de puţine ori pe lângă faptul că rămân fără locuinţă după aceste incendii, proprietarii riscă să îşi piardă şi viaţa sau se aleg cu răni grave.
Odată cu venirea iernii şi pompierii sunt din ce în ce mai solicitaţi. Zilnic, ei intervin pentru a stinge incendiile din locuinţe izbucnite din cauza surselor de încălzire.
De exemplu ieri după amiază în satul Prigoreni din comuna Ion Neculce – Târgu Frumos a izbucnit un incendiu la o locuinţă care nu avea hornul izolat termic. Din fericire pompierii au intervenit la timp şi au stins incendiul înainte de a cuprinde întreg acoperişul casei.
Reprezentanţii Inspectoratului Pentru Situaţii de Urgenţă atrag încă o dată atenţia cu privire la regulile de siguranţă ce trebuie respectate când se folosesc sobe ca surse de încălzire a locuinţei.
De exemplu, cele mai importante sfaturi sunt: se recomandă montarea unei table metalice pe pardoseală în faţă uşii sobei, să nu se introducă lemne mai lungi în sobă decât focarul, să nu se depoziteze materiale combustibile la minim 1 metru faţă de sobă şi să se folosească doar tipul de combustibil pentru care au fost construite.
Şi coşurile de evecuare a fumului trebuie să fie izolate şi curățate frecvent de funingine deoarece din cauza temperaturii ridicate aceasta se poate aprinde determinând incendierea acoperişului.
Menţionăm că pentru stingerea incendiilor intervine de obicei şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriilor, unde acesta există.