Două sau mai multe contracte de muncă de opt ore în acelaşi timp. În România există deja o categorie de angajaţi care nu se teme de surmenaj şi munceşte simultan în mai multe locuri, cu contracte cu normă întreagă. E legal, spune Inspectoratul Teritorial de Muncă. Rămâne la latitudinea angajatorului să aprecieze dacă angajatul poate da astfel randament.
Cristian Puşcaş este arhitect şi cadru universitar. Angajat atât al unui biroul de arhitectură cât şi al Universităţii din Oradea cu contracte de opt ore, recunoaşte că sunt momente în care face cu greu faţă solicitărilor.
„Există astfel de momente când trebuie să-ţi aloci două zile, două nopţi, în timp ce eşti solicitat şi pe parte didactică. Au fost astfel de momente extrem de solicitante, dar satisfacţiile pe care le ai după îndeplinirea acestor sarcini compensează efortul pe care îl depui”.
Nu e nimic ilegal, spun autorităţile. Rămâne la latitudinea angajatorului dacă plăteşte munca la nivel de opt ore, chiar dacă, fizic, este imposibil ca o persoană sa fie în două sau trei locuri în acelaşi timp.
„Anumite persoane au mai multe contracte de muncă a căror ore în baza contractului sau citite doar depăşesc 24 de ore pe zi. Dacă sunt 3 contracte cu 8 ore, fizic este imposibil să prestezi activitatea; asta nu înseamnă că nu pot să existe asemenea situaţii”, consideră Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.