Se mai deschide centrul de recoltare la Pașcani? Aceasta a fost întrebarea care a aprins din nou discuții în legislativul local, marți, 31 ianuarie. La proiectul de hotărâre pentru votarea bugetului Spitalului de Urgență, consilierul local, Alexandru Nemțanu, a cerut lămuriri de la conducerea unității medicale dacă își poate asuma responsabilitatea de a înființa un astfel de centru.
Managerul spitalului, Daniel Bechir a precizat că unitatea nu dispune de un spațiu pentru o astfel de activitate.
Explicații mai concrete au venit din partea directorului medical, doctor Aurelia Pădurariu, cea care a precizat că un astfel de centru necesită spațiu, aparatură, circuite, personal și multe altele.
În discuții a intervenit și consilierul local, Sorin Olariu, cel care a avut inițiativa de a amenaja un centru în clădirea de lângă piața agroalimentară din Deal, unde a funcționat școala postliceală. Acolo s-a lucrat la acest proiect, iar Olariu i-a reproșat administrației locale că nu s-a implicat mai mult, pentru a-l duce la bun sfârșit.
În replică, administratorul public, Claudiu Bodoașcă a spus că municipalitatea a vrut să finanțeze acest proiect și a luat legătură cu asociația care s-a ocupat de amenajarea centrului, și anume Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași, reprezentată de Marius Grațian Benchea, doar că acesta ar fi refuzat ajutorul din bani publici. De asemenea, Bodoașcă, susține că pentru centru s-au donat mulți bani din mediul privat și că nimeni nu a ținut socoteala administrării acestor fonduri.
Întrebat de reporterii BIT TV despre stadiul acestui proiect, Marius Grațian Benchea spune că amenajarea centrului este gata și că se așteaptă avize de la Ministerul Sănătății pentru aparatură medicală. Doar aceste documente mai stau în calea deschiderii acestui centru, unde ar urma să se facă recoltări bilunare cu personal specializat de la Centrul de Transfuzii din Iași.
În același context, viceprimarul atrage atenția că asociația respectivă a ocupat încă un etaj în aceeași clădire în mod ilegal. Interesant este că deși primăria este proprietarul clădirii nu a intervenit să rezolve această problemă, chiar dacă o cunoaște.
De precizat este faptul că lucrările la centrul de recoltare au început la sfârșitul anului 2020 și s-au finalizat anul trecut. Potrivit asociației, s-ar fi investit circa 60.000 de euro din donații, sponsorizări și fonduri proprii.