EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Simulare Română. Elevii de clasa a VIII-a susţin luni simularea pentru Evaluarea Naţională – proba de LIMBA ROMÂNĂ. Simularea are loc la nivel naţional, ca preambul pentru examenele care vor avea loc în luna iunie.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Simulare Română. Luni, 23 februarie, elevii clasei a VIII-a îşi testează cunoştinţele la Limba şi literatura română. Apoi, marţi, 24 februarie, elevii vor susţine examen la matematică. Miercuri, 25 februarie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă – pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă. Rezultatele la toate aceste probe vor fi afişate pe 6 martie.
La fiecare dintre probele de examen, subiectele vor cuprinde materia la zi studiată de elevi în clasa a VIII-a, dar şi elemente recapitulative, adică din materia studiată începând cu clasa a V-a pentru evaluarea naţională.
Ministerul Educaţiei a publicat încă din noiembrie 2014, pe edu.ro, modelele de subiecte şi baremele pentru examenele de Limba şi literatura română, Matematică şi Limba şi literatura maternă pentru Evaluarea Naţională 2015. Elevii de clasa a VIII-a pot consulta modelele de subiecte pentru examenele de final de gimnaziu pe http://subiecte2015.edu.ro. Tot pe edu.ro, elevii vor găsi şi baremele pentru subiectele pe care le pot rezolva ca exerciţiu.
EVALUARE NAŢIONALĂ 2015. Simulare Română. Ce s-a schimbat în programa şcolară
Pentru anul 2015, Ministerul Educaţiei a schimbat programele de examen la Limba şi literatura română şi la Matematică.
La limba română, elevii vor trebui să cunoască obligatoriu speciile literare: romanul şi balada, genul dramatic, propoziţiile subordonate circumstanţiale conditionale, concesive şi consecutive.
Programa de examen pentru limba română prevede ca elevii trebuie să cunoască „trăsăturile specifice genului epic, liric şi dramatic în opere literare studiate sau în texte la prima vedere”. De asemenea, elevii trebuie să cunoască şi trăsăturile speciilor literare romanul, doina populară, balada populară, pe lângă schiţa, basmul popular, pastelul, fabula si nuvela, care erau trecute si in programa veche.