Afaceristul şi-a recunoscut vina şi a fost condamnat după un deceniu de la comiterea faptelor la 2 ani de închisoare şi la plata a 400.000 de lei către stat.
La 10 ani de la comiterea faptelor, Fiscul nu a reuşit încă recuperarea prejudiciului dintr-un dosar de evaziune fiscală. Trimisă iniţial la DNA, sesizarea Fiscului a stat uitată timp de 5 ani, până când procurorii au spus că nu e treaba lor, prejudiciul fiind prea mic.
Direcţionat către Parchetul de pe lângă Tribunal, dosarul a ajuns în instanţă după încă trei ani de anchetă, în urmă cu un an. În instanţă, procesul a mers relativ rapid, Tribunalul pronunţându-se după 7 luni. Până acum, Curtea de Apel a amânat pronunţarea de patru ori. Ultima oară ieri, sentinţa definitivă fiind aşteptată după vacanţa judecătorească, în septembrie.
Modul de lucru al păşcăneanului Robert Vasiliu era simplu. În calitate de administrator şi asociat unic al unei societăţi comerciale, a importat în perioada septembrie 2010 – decembrie 2011 un număr de 253 de automobile second-hand din Germania, în scopul revânzării.
Dintre acestea, a „uitat” să înregistreze însă în contabilitate vânzarea a 39 de automobile, evitând astfel plata TVA şi a impozitului pe profit.
În decembrie 2012, fosta Gardă Financiară a sesizat Serviciul Teritorial Iaşi al DNA în legătură cu faptul că Vasiliu nu declarase nici achiziţiile intracomunitare şi nici veniturile obţinute în urma vânzării autoturismelor, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum de 12 milioane lei.
În 2017, DNA şi-a declinat competenţa, invocând faptul că din probele administrate a rezultat un prejudiciu cert de numai 99.944 euro, aferent unui număr de 39 de tranzacţii. Or, DNA anchetează numai cazuri cu prejudicii mai mari de un milion de euro. Prin urmare, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunal.
Reanalizând datele din dosar, procurorii au eliminat una dintre tranzacţiile suspecte. Era vorba de un autoturism Mercedes cumpărat din Germania şi revândut în Polonia, fără a trece prin România. În acest caz, nu se mai datora TVA către autorităţile române. Pentru cele 38 de tranzacţii rămase, procurorii au calculat un prejudiciu de 403.000 lei.
Vasiliu nu s-a prezentat în faţa organelor de anchetă judiciare, dar odată dosarul ajuns în instanţă, şi-a angajat un apărător care a depus o declaraţie în numele său prin care îşi recunoştea faptele.
Lipsa antecedentelor penale a cântărit şi ea în favoarea inculpatului. Magistraţii Tribunalului s-au oprit asupra unei pedepse de 2 ani şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni. Pe parcursul acestuia, el va trebui şi să achite prejudiciul de 403.000 lei, fiind instituit sechestrul asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale lui Vasiliu.