4.8 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

EXCLUSIV: Cum acționa gaşca edililor infractori de la Hârlău. Amănunte din dosarele DNA

O prolifică reţea de corupţie, dată în vileag de ranchiunile aparent banale ale unor colegi de serviciu. Asta s-a întâmplat în dosarul DNA care a decapitat practic Hârlăul. La baza constituirii acestui dosar au stat denunţurile unui gestionar al Ocolului Silvic din oraş, Călinel Rugină, denunţuri care au fost o răzbunare împotriva şefului său, Ioan Amariei, între ei existând o stare conflictuală de durată. Procurorii au ascultat iniţial telefoanele lui Amariei, iar pe interceptări „au căzut“ apoi, prin ricoşeu, atât primarul, cât şi viceprimarul oraşului, dar şi şeful Poliţiei, şi chiar protopopul.

Modul în care aceştia înţelegeau să conducă oraşul care i-a ales sau numit este de-a dreptul revoltător, putând constitui un studiu de caz de predat studenţilor de profil, despre modul în care se poate face administraţie în România, laolaltă cu corupţia endemică. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi amănunte în premieră, de-a dreptul incredibile, despre corupţia care a acaparat practic un oraş întreg.

Potrivit materialului de urmărire pe­nală, la începutul anului 2014 gestionarul Călinel Rugină a fost contactat de şeful Ocolului Silvic Hârlău, Ioan Amariei, aces­ta solicitându-i să pregătească o ma­şină cu lemne, de 8 – 10 mc, pe care urma să o primească comisarul şef Dumitru Si­mio­nescu, şeful Poliţiei din oraş. „Dis­poziţia verbală a şefului Ocolului Silvic a fost ca materialul lemnos să fie de cea mai bună calitate, să nu se întocmească documente justificative, în sensul că marfa să nu fie achitată. Lemnul urma să fie trecut în procentul de 5% pierderi din totalul materialului lemnos aflat în ges­tiunea martorului denunţător. După câteva zile, martorul denunţător a elibe­rat din depozitul Ocolului 8 mc de esenţă fag şi stejar, lemnul fiind încărcat în maşina Ocolului“, se arată în dosarul de urmărire penală a procurorilor DNA.

La depozit s-a prezentat pentru a ridica lemnul Vasile Cernescu, şoferul Ocolului Silvic, şi Constantin Ungureanu, agent şef principal în cadrul Postului de Poliţie Scobinţi. Acesta din urmă era îmbrăcat în uniforma de serviciu, şi i-a spus lui Ru­gină: „Am venit să încarc lemnele şefului“. După ce lemnul a fost încărcat, poli­ţistul a urcat în maşina de transport.

Şeful Poliţiei venea personal după lemnul ilegal

La începutul lui decembrie 2014, Rugină a fost contactat din nou de şeful său, Amariei, cerându-i-se să pregătească un nou transport de lemne pentru Simio­nescu. Amariei a ţinut să-i sublinieze lui Rugină că Simionescu ştie despre transporturile ilegale pe care le făcea, şi că nu l-ar mai proteja dacă ar refuza. Înainte de sărbătorile de iarnă, Rugină a fost chemat în biroul şefului Ocolului, în care se afla şi comisarul Simionescu.

Rugină a fost în­trebat de şeful său dacă lemnele lui Simionescu sunt pregătite, iar la răspunsul afirmativ al acestuia poliţistul i-a spus că va veni să le ia, lucru care însă nu s-a mai concretizat. Pe data de 2 februarie 2015, Amariei l-a avertizat pe Rugină că lemnele destinate lui Simionescu urmează să fie ridicate în perioada următoare. Şeful Ocolului Silvic Hârlău mai este acuzat că, în perioada iunie – iulie 2014, a constrâns administratorul unei firme care avea contract cu Ocolul să-i monteze trei uşi de garaj în valoare de 7.000 lei, iar în caz de refuz, firma nu va mai prinde alte contracte.

Amariei nu s-a mulţumit cu atât, şi a cerut administratorului, Grigore Cotună, să-i realizeze lucrări şi la vila sa. Ulterior, Cotună a fost „ademenit“ cu contracte la alte Ocoale în schimbul lucrărilor în va­loare de alte 7.000 lei: „În luna septembrie 2014, în calitate de şef al Ocolului Hârlău, înainte să facă propunerea către Direcţia Silvică Iaşi privind efectuarea unor lucrări la Cantonul Silvic Baraş, a stabilit ca lucrarea să fie atribuită firmei administrate de martorul denunţător Grigore Cătună, şi i-a solicitat acestuia din urmă suma de 10.000 lei din suma pe care acesta urma să o obţină din acest contract“.

Primar şi viceprimar

Alte amănunte din dosar îl privesc di­rect pe edilul şef al oraşului. Primarul suspendat Constantin Cernescu este cer­cetat în dosar pentru că în august 2015 l-a pus pe Amariei să dispună eliberarea şi transportul de material lemnos, fără documente legale, către Aurel Fediuc, administratorul restaurantului Lebăda din judeţul Bo­toşani, acolo unde cei doi organizau frecvent petreceri. Cernescu mai este cer­cetat pentru instigare la abuz în serviciu după ce a intervenit pe lângă Marius Cristian Boureanu, şeful Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Hârlău, pentru eli­berarea fără respectarea prevederilor legale a unor cărţi de identitate.

De asemenea, pentru dare de mită este cercetat şi fostul viceprimar al oraşului Hârlău, după ce ar fi cerut ca mită obiecte de mobilier de la administratorul unei firme, în schimbul unor contracte de lucrări. „În calitate de viceprimar al oraşului Hârlău a pre­tins de la numitul Dan Mihai Cojocea, administrator al SC Construct & Drum SRL, obiecte de mobilier în schimbul ajutorului acordat în vederea atribuirii de către societatea menţionată a unor contracte de lucrări având ca beneficiar Primăria Oraşului Hârlău“, se arată în rechizitoriu. Pentru dare de mită este cercetat şi Cojocea, după ce a oferit mobilier viceprimarului Ţăpuşă Florin, în schimbul ajutorului acordat.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Recomandări