C.P. Liceul Tehnologic Economic ” Nicolae Iorga” Pașcani a obținut, în anul școlar trecut, Acreditare Erasmus în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale valabilă până în decembrie 2027. Această certificare oferă posibilitatea unui număr mare de elevi ai unității școlare să beneficieze de stagii de formare finanțate prin programe europene pe domeniile turism şi alimentaţie/ comerț cât și oportunități de formare profesională pentru cadrele didactice prin participarea la cursuri de formare și activități de tip job shadowing.
Astfel, în perioada 12.02 – 01.03.2024 s-a desfășurat primul flux de mobilitate a unui grup de 17 elevi ai Liceului Tehnologic Economic „Nicolae Iorga” Pașcani, în cadrul proiectului având codul de Acreditare VET Erasmus+: 2022-1-RO01-KA120-VET-000103826, pentru anul școlar 2023-2024, contract de finanțare cu numărul 2023-1-RO01-KA121-VET-000136373
Parteneri:
- CASA DA EDUCAÇÃO – SAPERE AUDE: Educação e Formação – organizație intermediară pentru derularea stagiilor de practică
- EUROPASS SRL Teacher Academy pentru organizarea cursurilor de formare
- Agenții economici aparținând Grupo Capricciosa (Doca de Santo Amaro, 1350) și SFGR – Gestão de Restauração Lda. (Praça Dom Luís I 32, 1200-109), unitățile fiind situate în diferite locații din Lisabona precum Parque das Nações, Carcavelos, Cascais și Doca de Santo Amaro.
Stagiarii VET, pentru primul flux de mobilitate, Lisabona (Portugalia), au fost elevi din clasele a X-a A, B și a XI-a A, B, domeniul Turism și alimentație, împreună cu 2 profesori însoțitori, cadre didactice de specialitate.
Pe lângă activitățile specifice domeniului de pregătire profesională tinerii au participat la o serie de activități culturale: vizite la muzee, Oceanarium, Gradina Zoologică, Stadionul si Muzeul Benfica, Palatul Regal, Muzeul Plăcilor Ceramice Pictate, Grădinile Eden Buddha, Cabo da Roca, Quinta da Regaleira, Hell’s Mouth, Cristo Rei, Cabo Espichel, Castle de Sesimbra, Sesimbra Beach.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.
Pregătirea mobilității a presupus parcurgerea mai multor etape care s – au desfășurat conform programului stabilit.
Pregătirea pedagogică s-a făcut în deplin acord cu programa de formare profesională, în sălile de clasă ale liceului nostru, împreună cu profesorii de specialitate.
Pregătirea lingvistică a fost susținută pe platforma OLS, elevii parcurgând cursuri de engleză, în funcție de nivelul identificat prin testarea de la debutul pregătirii. Pe aceasta platformă, la finalizarea cursurilor de limba engleză, elevilor li s-au testat competențele lingvistice obținute, fiecare dintre ei primind diplome de certificare a nivelului de competente dobândit.
Pregătirea culturală a constat în prezentarea de informații geografice si culturale privind tara, Portugalia și in special orasul Lisabona.
În acest proiect Erasmus+ VET, majoritatea stagiarilor VET au beneficiat de un sprijin financiar pentru incluziune, care a fost folosit în vederea achiziționării de trolere si echipamente de lucru.
Prin acest proiect, școala noastră a devenit principalul factor în dezvoltarea educațională a acestora, fapt care ne obligă să le asigurăm un mediu sănătos, atractiv și competitiv de învățare.
A doua mobilitate s-a desfășurat la Roma (Italia), în perioada 7-13 aprilie 2024, prin participarea a două cadre didactice de specialitate, la cursul de formare ”The Fundamental ICT Tools for Education”, cu scopul de a-și actualiza metodologia didactică în acord cu nevoia de a preda într-un mod aplicativ, interactiv disciplinele prin care se formează competențele profesionale verificate în cadrul examenului certificare a calificării profesionale nivel 4 . Activitatea de formare, organizată în context multicultural autentic, a contribuit la dezvoltarea competențelor participanților de a utiliza și preda disciplinele VET într-o manieră dinamică, creativă.
Recunoașterea și certificarea rezultatelor învățării pentru elevii și cadrele didactice participante la mobilități s-a facut prin Certificatul de Mobilitate Europass și Certificatul de participare la curs.
Implementarea proiectului Erasmus + AN I de ACREDITARE a avut un impact pe mai multe planuri: local, regional și național .
Impactul asupra elevilor:
– dezvoltarea personală, profesională şi socială prin dezvoltarea de competenţe (cunoştinţe, abilităţi, atitudini) într-un context internaţional precum şi recunoaşterea acestor competenţe;
– învăţarea sau aprofundarea unor limbi străine (îmbunătățirea competenţelor lingvistice);
– competențe digitale (realizare de documente în format electronic)
– competențe de comunicare
– conştientizarea importanţei şi înţelegerea unor culturi şi ţări noi, dezvoltând astfel sentimentul de apartenenţă la valorile europene şi implicarea activă în comunitate;
– îmbunătățirea rezultatelor școlare și la examenul de calificare profesionale nivel 3 și 4;
– creșterea capacității de asumare a responsabilității, capacitatea de luare a deciziilor în mod independent, rezolvare de probleme, capacitate de lucru în echipă, gândire critică, abilități antreprenoriale, capacitatea de adaptare la diverse medii de lucru, rezistență la stres, capacitate de gestionare a resurselor proprii, autodisciplinare, capacitate de adoptare a principiilor sustenabilității în activitatea profesională, capacitate de acceptare a diversității culturale și sociale;
– dobândirea sentimentului de identitate/ apartenență europeană;
– dezvoltarea capacităţii organizaţionale în contextul cooperării europene şi internaţionale;
Impactul asupra profesorilor care participa la cursurile de formare:
Competente profesionale:
– competente antreprenoriale, didactice și metodice îmbunătățite;
– competente digitale îmbunătățite sau nou formate (crearea de resurse digitale);
– creșterea gradului de satisfacție față de propria munca și disponibilitatea de a împărtăși din experiența proprie: publicarea de reflecții pedagogice în reviste de specialitate, participarea la simpozioane sau conferinte;
– competențe de comunicare și colaborare cu colegii profesori
Competente personale:
– competente îmbunătățite de comunicare în limba engleza si de lucru in grup multicultural;
– creșterea stimei de sine, a motivatiei si a satisfacției în activitățile de zi cu zi;
– realizarea unui echilibru între activitatea profesională și viața personală;
– dezvoltarea sentimentului de cetatenie si identitate europeană;
Acest proiect a însemnat o mare provocare, multă muncă, cunoaştere, dezvoltare personală, interculturală, responsabilitate şi reuşită. Portugalia și Roma ne-au oferit experienţe de neuitat, plină de activităţi şi momente inedite, prietenii şi amintiri pentru o viaţă.