Astazi, Comisia Economica din cadrul Consiliului Local a avizat proiectele privind majorarea pretului de facturare la apa si caldura, pe baza rapoartelor prezentate de comisiile, special infintate, cu scopul de a gasi justificarile necesare.
Mai exact, daca in sedinta de maine , proiectele vor fi aprobate in forma propusa de primar, de la 1 septembrie, a.c., pretul la apa si canalizare ar urma sa creasca cu cca 24% iar cel la caldura cu aproape 56%, de la 169 de lei pe GCA la 265 lei pe GCA.
Explicatii rusionoase
Noul administrator public, Gica Zanet a incercat sa explice motivele care ar sta la baza acestor majorari usturatoare de pret, dar si impactul pe care l-ar avea asupra populatiei.
Zanet a spus ca majorarile de pret sunt singurele solutii pentru supravietuirea furnizorilor de utilitati. Mai mult, el a explicat ca Primaria nu isi poate permite sa isi asume plata integrala a subventiilor la caldura, cele care nu le mai achita statul, deoarece nivelul datoriei publice este cu mult mai mare decat cel declarat anul trecut de fostul primar, de peste 200 de miliarde de lei, pana acum.
Minciuni electorale
Cam aceleasi motive le-a avut si fostul primar, Grigore Craciunescu, atunci cand a cerut legislativului local votul pentru majorarea preturilor la utilitati, dar consilierii locali din PSD si PDL s-au opus pe motiv ca ar depasi gradul de suportabilitate al consumatorilor.
Votul de astazi dovedeste ca, in realitate, retorica dinaintea alegerilor locale a avut ca scop doar castigarea de voturi, promisiunile facute atunci de unii politicieni, cum ca nu vor fi de acord cu majorarile de pret, transformandu-se, acum, in minciuni nerusinate.
Este vorba despre aceiasi consilieri care accepta majorarile de pret, dar si de actualul primar Dumitru Pantazi, fara sa mai mai tina cont de cetateni.
Primaria subventioneaza caldura pentru unele societati
Pentru a atenua afectele negative ale acestor majorari, administratorul public promite ajutoare sociale la caldura pentru cei saraci. Se estimeaza ca ar fi vorba de cca jumatate dintre familiile care au ramas bransate la sistemul centralizat de incalzire, aproape 2000 de familii, facturile urmand sa fie acoperite pana la 70%, din bugetul de stat. De subventie la caldura vor beneficia chiar si agentii economici, dar sub o forma mascata, avand in vedere ca Primaria va suporta , in continuare, diferenta dintre pretul de facturare, 265 lei pe GCA si cel de productie, de 322 lei GCA.
Culmea managementului administrativ: Imprumut dublu cand datoria publica este mult mai mare
In acelasi context, Comisia Economica a dat aviz favorabil si pentru imprumutul de 8 milioane de lei necesar pentru sustinerea derularii Planului de Dezvoltare a Zonei Vale.
Asta desi arieratele municipiului sunt foarte mari, de cca 200 de miliarde de lei pana acum, iar o situatie finala si concreta in acest sens , nu exista.
Si in acest caz, decizia consilierilor PSD este la fel de controversata avand in vedere ca, acum cateva luni de zile, s-au impotrivit contractarii unui imprumut de doar 4 mil de lei, tot pentru sustinerea PID-ului, atunci cand arieratele, cele oficiale, erau de zece ori mai mici. Mai mult cea mai mare parte din banii imprumutati ar urma sa fie folositi pentru schimbarea mozaicului venetian de pe Esplanada cu pavele si pentru modificarea scarilor mari si a celor mici precum si pentru montarea de camere de luat vederi prin oras si amenajarea unui centru social care apartine Consiliului Judetean.
Orizont.info