Articol scris de Maria Roznovăţ (reporter „Echipa de Vara” – BIT TV)
Expoziţie preţioasă cu vânzare la Paşcani. Dacă vreţi să va completaţi cutia cu bijuterii sau vreţi să achiziţionaţi o piatră cu proprietăţi miraculoase sunteţi aşteptaţi în holul Casei de Cultură “Mihail Sadoveanu” din oraş, în acest week-end. De asemenea puteţi află şi poveşti frumoase despre fiecare obiect expus de la geologul Oscar Edelstein venit din Baia Mare. Materialul video in cadrul ştirilor INFOBIT.
În perioada 30 iunie – 2 iulie în municipiul Paşcani are loc o expoziţie inedită de pietre semipreţioase şi minerale găzduită de Casă de Cultură a oraşului şi prezentată de geolog Oscar Edelstein din Baia Mare, venit special la Paşcani în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Zilelor Muncipiului. Doritorii sunt ateptati să descopere expoziţia şi, de ce nu, să achiziţioneze unul dintre obiectele expuse,în acest week-end între orele între orele 09:00 şi 20:00.
În cadrul expoziţiei sunt prezente pietre din toată lumea mai puţin România, printre ele sunt câteva foarte cunoscute că: ametistul, aventurinul dar şi altele mai rare că safirul alb şi “sideful de la melcul paoa”. O altă piatră rară prezentată este tanzanitul, provenit din Tanzania.
Expoziţia este una cu vânzare iar preţurile sunt pentru toate buzunarele. Cea mai scumpă piatră este este serafinitul supranumit “aripa de înger”, o piatră de verde, în valoare de 400 de lei, de asemenea sunt şi alte pietre scumpe că rubinul sau crisotilul.
Printre pietrele cu preţul mic se numără aventurinul, agatele, jasparul care pot fi achiziţionate cu numai 4 lei. De asemena pot fi achiziţionate şi bijuterii realizate din acestea.
Pietrele semi-preţioase şi mineralele sunt apreciate atât pentru frumuseţea lor, fiind obiecte de podoabă deosebite, cât şi pentru proprietăţile lor medicale.
Printre acestea se numără cristalul de stanca ( oferă energie şi o stare de bine), turmanlina (protejeza organismul de radiaţiile nocive), ametistul (îmbunătăţeşte calitatea somnului, funcţiile stomacului şi ficatului).
Specială şi unică în felul ei, fiecare piatră are o povestea, printre acestea una dintre cele mai frumoase este cea a pectolitul, o piatră de culoare blue, din Republica Dominicană. Se spune că numele ei, Larimar, provin de la cele două iubiri ăla pescarului care a descoperit-o, Larisa fiica acestuia şi marea.
Acestea însă sunt doar o parte dintre lucrurile minunate pe care le puteţi descoperi în cadrul expoziţiei.