Țara arde, pensionarii mor de frig și foame prin case mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu, boschetarii se bulucesc la Urgență să prindă stropul de căldură rămas de la pacienții uciși de bolile spitalicești, iar aleșii neamului par să-și dea cu stângu-n dreptul promulgând legi în dorul lelii: Legea 225/2016, privind transformarea facturilor la utilități în titluri executorii.
Potrivit actului normativ care a intrat în vigoare la finele lunii noiembrie, chiar înainte de Ziua României, facturile la utilități, respectiv la gaze, curent electric și salubritate, devin executorii.
De fapt, asta ar însemna că furnizorul, care nu mai este de multă vreme un furnizor onest și care să servească interesul public, va pune presiune pe titularul care gestionează bazele de date cu beneficiari, respectiv datornici. Pentru populație, primele entități trase la răspundere care vor fi nevoite să se ia de gât cu datornicii sunt asociațiile de proprietari/locatari.
„Prevederile prezentei legi se aplică serviciilor comunitare de utilităţi publice prevăzute la alin. (2), înfiinţate, organizate şi furnizate/prestate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, judeţelor, municipiului Bucureşti şi, după caz, în condiţiile legii, la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor sau la nivelul asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, sub conducerea, coordonarea, controlul şi responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale“, se arată în textul actului recent intrat în vigoare.
Încălcare flagrantă a drepturilor
Potrivit acestei legi, „serviciile de utilităţi publice fac obiectul unor obligaţii specifice de serviciu public în scopul asigurării unui nivel ridicat al calităţii siguranţei şi accesibilităţii, egalităţii de tratament, promovării accesului universal şi a drepturilor utilizatorilor“. De fapt, legea însăși contravine normelor constituționale, dar și mai multor acte normative care prevăd respectarea drepturilor cetățenești.
„Este o lege extrem de proastă, facturile ajung să aibă titlu executoriu fără judecată. Ceea ce nu este deloc corect și legal. Este încălcat dreptul la justiție. Eu, dacă un furnizor mi-a facturat greșit un serviciu, nu pot să mă duc să-l execut, să îi iau mașina din curte pentru că mi-a creat un deserviciu, dar furnizorul de la apă se poate duce să-mi pună poprire pe cont“, ne-a declarat avocatul Tudor Cruceanu.
Legea respectivă este de fapt o formă reșapată a mai vechii legi a utilităților de interes public, numai că aceasta sare peste fazele de judecată prin care ar trebui să se dezbată o creanță. Și până acum, contractul de furnizare permitea Electrica, ENEL sau/și Distrigaz să oprească furnizarea serviciului și să se îndrepte împotriva debitorului în instanță. De regulă, debitorul își plătea automat datoria și niciun proprietar nu ajungea la executare.
„Interesul public nu există în această situație. Într-o relație contractuală onestă, fiecare parte are drepturi și obligații. Aici, statul însuși dezechilibrează raportul juridic. Actul dintre părți, contractul, ar trebui să fie expresia convenției dintre acestea“, ne-a mai declarat avocatul Traian Cruceanu.