-0.6 C
Paşcani
marți, ianuarie 14, 2025

Facturile la energie, plafonate până în vara lui 2023. Metoda prin care Comisia Europeană vrea să limiteze scumpirile halucinante

Noi măsuri pentru criza energetică vin de la malul mării. Liderii PSD anunţă că plafonarea facturilor va fi prelungită până la sfârşitul verii viitoare. Iar de la întâi septembrie, toate companiile din energie vor plăti o taxă pe profit. Între timp, Uniunea Europeană pregăteşte o intervenţie majoră pentru ieftinirea energiei. Gazprom a anunţat că închide de tot Nordstream timp de patru zile.

Coaliţia de guvernare este cu dare de mână. Facturile vor rămâne plafonate până pe 31 august, în loc de 31 martie. La curent, vom plăti cel mult 0,80 lei pe kWh, iar la gaze – 0,31 lei pe kWh. Iar pentru a susţine schema, statul va strânge bani de la toate companiile din energie. Practic, statul va obliga producătorii, furnizorii şi traderii să plătească o taxă de solidaritate, în funcţie de profit. Procentul, încă neanunţat, se va regăsi într-o ordonanţă care va fi aprobată de Guvern în cel târziu două zile.

România a importat ieri 25% din necesarul de energie

„Toată această gaură între furnizori şi consumatori intră în buzunarele unor firme, care nu fac decât să plimbe nişte hârtii – nu i-aţi văzut cu găletuşa de curent în spate – şi este plătită de stat cu sume imense, va fi recuperată tot de la ei, din acele profituri nejustificate”, a declarat Mihai Tudose. „Diferenţa până la sumele exorbitante care se vehiculează pe pieţele spot, 3.000, 3.000 şi ceva de lei, nu sunt preţurile cu care vând producătorii mari. Este clar că se întâmplă şi altceva”, a declarat Silvia Vlăsceanu, expert în energie. Plusează la preţurile mari de pe bursă şi deficitul de energie electrică.

Continuarea pe Observator

Recomandări