2.6 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 11, 2025

Facturile românilor la încălzire s-ar putea dubla din aprilie, în timp ce prețul gazului european s-a înjumătățit. Experții cer liberalizarea urgentă a pieței

Protejarea consumatorilor de gaze naturale în anul 2022 a determinat aprobarea în România a unei legi care suspenda prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat.

Situația a determinat însă schimbări fundamentale în sectorul gazelor naturale din România, multe din acestea fiind foarte dificil de remediat și atrăgând o nevoie imediată de strategii post plafonare pentru a preîntâmpina dezastrul potențial care ar putea surveni pe piața de furnizare a gazelor.

Conjunctura este cu atât mai delicată cu cât, la nivel european, prețurile gazului natural au scăzut la cele mai mici niveluri din august 2023 încoace, în timp ce comercianții pariază că rezervele vaste ale continentului vor ajuta statele să treacă peste iarnă, chiar și în condițiile unei valuri de frig care a cuprins regiunea.

În cel mai fericit caz deliniat de expertul în energie Dumitru Chisăliță, piața de gaze va suferi intervenții minime din partea guvernului și va permite jucătorilor de pe piață să se adapteze la nevoile de consum și să se plieze pe politici concurențiale de coborâre a prețurilor pentru a rămâne competitivi. Expertul a sesizat că în acest sector, un intervenționism ridicat nu ar aduce beneficii nici distribuitorilor, nici consumatorilor casnici pe termen lung.

Continuarea pe ziare.com

Recomandări