Primarul Dumitru Pantazi a cerut despăgubiri pentru calamități și i s-au dat, deși nu plătise redevența pe teren. A luat bani europeni prin SAPARD, spunând că nu are datorii și de fapt avea. Când prefectul a spus că redevența e debit comercial și nu poate fi anulat de Consiliul Local, Primăria Pașcani a răspuns că sunt datorii la bugetul local și este suverană să le anuleze. Practic, Pantazi și-a săpat singur groapa, pentru că, fiind urmărit fiscal, nu putea accesa fonduri europene. În plus, primarul Pașcaniului a convocat o ședință extraordinară de Consiliu ca să-și rezolve o problemă personală. Capac la toate: firma sa are profituri mari, de peste 1 milion de lei în ultimul an, dar el a refuzat să plătească statului câteva mii de euro.
Cercetarea penală a oficialilor de la Paşcani scoate la lumină un adevărat sistem mafiot creat pentru a asigura bunăstarea unei familii. Dumitru Pantazi nu şi-a plătit datoriile către Primărie ca să-şi ţină firma „pe plus” şi să primească fonduri europene. După ce a ajuns viceprimar a folosit pârghiile puterii pentru a-şi anula datoriile.
Contract pe sume derizorii
Acuzaţiile procurorilor vizează firma SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA, firmă deţinută de Dumitru Pantazi, şi raporturile acesteia cu Primăria Paşcani, în care Pantazi a fost, pe rând, consilier local, viceprimar şi, în prezent, primar. Societatea în cauză a obţinut în 1997 un contract de închiriere a 60 de hectare de teren arabil, pentru care avea de plătit echivalentul a 500 de kilograme de grâu pe hectar drept chirie. Contractul este unul similar cu cel încheiat de fermierii ieşeni pentru arendă iar, la preţul actual al pieţei, cele 500 kilograme de grâu valorează 250 lei. Suma total[ pe care o avea de achitat anual era de 15.000 de lei. Dumitru Pantazi nu a plătit însă nici măcar aceşti bani.
„Pe parcursul executării contractului de închiriere şi a actului adiţional la acesta, respectiv la nivelul lunii septembrie 2007, SC Agrocomplex Lunca Paşcani SA a înregistrat către Consiliul Local al Municipiului Paşcani debite în valoare de 15.000 lei şi penalităţi contractuale în valoare de 947.950 lei“, au arătat procurorii.
În 2007, firma lui Pantazi a cerut Primăriei, în care Dumitru Pantazi era viceprimar, anularea datoriei. Motivul invocat era acela că în anii 2000, 2002, 2003 şi 2005 ar fi avut loc calamităţi naturale. N-avea din ce plăti. Asta nu l-a împiedicat ca în anul următor, în martie 2008, la şase luni de la ştergerea datoriei, să scrie în declaraţia de avere că a încasat 71.664 lei dividende de la firma debitoare.
Consiliul Local Pașcani s-a făcut locul fărădelegilor ca să îl acopere pe primarul Dumitru Pantazi (Sursa foto: infopresspascani.ro)
Şi-a şters propria datorie
Pantazi a cerut însă atât ştergerea datoriei către Primărie, invocând forţa majoră, cât şi despăgubiri pentru calamităţi. Procedura seamănă cu încercarea unui interlop de la colţul străzi de a face profit pe seama a doi fraieri, unul cu numele Bugetul Local, iar altul Bugetul Statului. În final, un alt fraier, Cetăţeanul-din-Paşcani-şi-de-aiurea, suportă financiar atât despăgubirea pentru culturi, cât şi lipsa chiriei terenului.
Continuare pe 7est.ro